Ny flåttsykdom på vei til Østfold

Flåtten, som pleier å dukke opp i mars, er et voksende problem. Men det e r ingen grunn til å løpe og vaksinere seg mot TBE, selv om sykdommen er påvist i Østfold. I Sverige, hvor TBE er utbredt, anbefaler myndighetene vaksinasjon.

Flåtten, som pleier å dukke opp i mars, er et voksende problem. Men det e r ingen grunn til å løpe og vaksinere seg mot TBE, selv om sykdommen er påvist i Østfold. I Sverige, hvor TBE er utbredt, anbefaler myndighetene vaksinasjon. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Den farlige flåttsykdommen TBE er påvist i fylket. Det er dårlige nyheter for dem som er mye ute i skog og mark.

DEL

Foreløpig dreier det seg bare om et enkelt funn, og kommuneoverlege Bjørn Størsrud i Fredrikstad sier til FB at sykdommen er så sjelden i Norge at det ikke er sendt ut noen oppfordring om å vaksinere seg. Det er en nykommer.

– I løpet av ti år har vi hatt rundt 20 tilfeller på sørlandskysten og rundt Oslofjorden.
Kommuneoverlegen anbefaler imidlertid alle som er ute i naturen om å sjekke om de har fått flått på seg. Hvis dyret fjernes raskt, byr flåtten sjelden på problemer. Borrelia behandles med antibiotika.

– Hva med dem som har hytte på den svenske vestkysten, hvor TBE er mer utbredt?
Størsrud: – Da vil jeg vurdere alvorlig å ta en vaksine.

Barn i Østfold

Ifølge Aftenposten ble et barn i Østfold smittet av TBE i fjor. Etter behandling ved Sykehuset Østfold gikk symptomene tilbake, og vedkommende ble skrevet ut etter kort tid.
Ifølge de svenske helsemyndighetene er sykdomsforløpet lettere hos barn under sju år enn hos voksne. Hvert år får 150–200 svensker diagnosen, og antallet stiger. 50–59 åringer er den største aldersgruppen.

Rundt 20 prosent av dem som smittes av TBE får varige nevrologiske skader, og det har også vært noen få dødsfall.
Sykdommen er utbredt i Stockholm-regionen og har spredt seg vestover. Den er påvist ved Vänern og på vestkysten, blant annet i områdene ved Grebbestad og Fjällbacka.

Hjernehinnebetennelse

TBE, Tick Borne Encephalitis, eller flåttoverført hjernehinnebetennelse, finnes i flåttens spyttkjertler og kan overføres raskt ved et bitt, ofte uten at pasienten merker det. Flåtten har i sin tid fått viruset fra smågnagere. I Sverige tar mange vaksine mot TBE, spesielt i Stockholms-regionen.

Symptomer på TBE er feber, tretthet, hodepine og muskelverk og andre symptomer på hjernehinnebetennelse. Pasienten kan også få vanskeligheter med å gå, få talevansker og konsentrasjonsproblemer.

Svenske myndigheter anbefaler vaksine til fastboende og feriegjester i risikoområdene.

Artikkeltags