Gå til sidens hovedinnhold

Norges eneste trebåtbyggerskole ligger nå på Kråkerøy

Artikkelen er over 7 år gammel

Etter mange års planlegging og tilrettelegging kunne ordføreren i dag heise seilet for landets eneste trebåtbyggerlinje på Kråkerøy.

– Det er klart vi er veldig stolte i dag, stråler skoleleder ved Plus-skolen, Bjørn Tønnesen.
Årets kull på seks elever er de eneste her til lands som får sjansen til å utdanne seg til trebåtbyggere.
– Vi har hatt enormt god respons. Vi kunne godt fylt opp med flere elever i dette første kullet, men vi ønsket å gjøre det slik for å få kjørt i gang systemet, forteller Tønnesen.

Øker kullet neste år

Han opplyser at kullet neste høst øker til 15 elever.
Med «shanties» à la Richard Burgess, fiskesuppe og en stor porsjon stolthet ble den nye båtbyggerlinjen offisielt åpnet av ordfører Jon-Ivar Nygård.
– Her har vi skapt et unik tilbud som jeg setter stor pris på å ha i Fredrikstad, skrøt ordføreren som påpekte hvor betydelig sjøfarten har vært for byen gjennom tidene.

Er godt i gang

Båtbyggerlinjen holder hus i den gamle bussgarasjen på Isegran, og samarbeider med Maritim Center.
– Samarbeidet er alfa omega for oss, og vi hadde ikke klart oss uten, sier Tønnesen.
– De som jobber der har hver sin kompetanse som våre elever vil nyte godt av. Vi ser at det har blitt en synergieffekt med det som skjer her på Isegran, vi drar nytte av hverandre, legger han til.
Til daglig er Anders Pagander den faste læreren ved båtbyggerlinjen.
– Nå begynner ting virkelig å komme i orden for oss her og jeg har fått en godt motivert og lærevillig gjeng, smiler Pagander.

– Har lært vanvittig mye

Av de seks elevene er to lokale, to fra Oslo, én fra Kristiansand og linjas eneste jente, Anne Maren Rongevær de Jonge, kommer fra Alversund i Nord-Hordaland.
– Jeg har alltid likt båter, kystkultur og sjøfartshistorie og jeg ble så glad da jeg fant ut at en trebåtbyggerlinje skulle starte, forteller hun opprømt.
Utdanningen startet 26. august og de siste to månedene har allerede vært viktige for elevene.
– Vi bygger to sjekter nå, også får vi undervisning samtidig som vi bygger de, og etter hvert skal vi skrive oppgave, forteller Rongevær de Jonge.
– Mange av oss har en tilknytning til båt og sjøfart, men ingen har særlige forkunnskaper med bygging, så her lærer vi virkelig alt fra grunnen av, forteller hun. Vi som går her føler vi har lært vanvittig mye på kort tid og Andreas er en utrolig dyktig lærer, avslutter hun.

Kommentarer til denne saken