Norges badeglade telemor

DAGENS FANGST: Det ble en tangkvase i Hverven, favorittstedet for et bad mens Berit Svendsen er på hytta.  Bade i sjøen er det beste Telenors konserndirektør vet. To ganger i uka er hun gjerne og svømmer for å holde på formen. Pluss at trening er en fin måte å tømme hodet på. Det kan trenges med ansvaret for 4.200 ansatte.

DAGENS FANGST: Det ble en tangkvase i Hverven, favorittstedet for et bad mens Berit Svendsen er på hytta. Bade i sjøen er det beste Telenors konserndirektør vet. To ganger i uka er hun gjerne og svømmer for å holde på formen. Pluss at trening er en fin måte å tømme hodet på. Det kan trenges med ansvaret for 4.200 ansatte.

Av og
Artikkelen er over 6 år gammel

51-åringen elsker å bade. Gjerne flere ganger om dagen. Om det er 6 eller 26 grader i vannet bryr ikke Berit Svendsen seg mye om. Vi tok sommerpraten på Hvaler.

DEL

Hun er av den type menneske som du ofte hører før du ser henne.

I vår streben etter å få vite mer om henne, så er det en ting som gjentas om henne: Hun er stort sett i godt humør og hun ler. Mye, høyt og ofte. Hun er flink og jobber hardt, og er faglig sterk.

Lang erfaring

Berit Svendsen er den i Telenors toppgruppe som faktisk har vært med lengst. Hun slår konsernsjef Jon Fredrik Baksaas med et års tid. For sannheten er at jenta fra Møllerodden på Kråkerøy har vært hos telegiganten siden 1988. Det var den gangen alle hadde fasttelefon og folk knapt nok visste hva en mobiltelefon var, langt mindre hva en smarttelefon kunne brukes til. Nå krever brukerne mer enn noen gang.

– Tenk deg, da det var fotball-VM-finale, så lå vi 75 prosent over normalt nivå på nettet, og 40 prosent av dem valgte streaming. Da sier det seg selv at vi må være i forkant og se åtte år fremover. Da kommer 5G.

4G har vært en suksess, og folk krever mer og mer av bredbåndet. Norge ligger langt fremme, og vi slår med stolthet fast at Telenor får gode skussmål fra kundene.

Butikken går bra

Denne uken kom tallene for andre kvartal. Og Telenor Norge er fortsatt et sterkt selskap, selv om direktøren har områder hun gjerne vil se fremgang på.

– Vi henger nok litt etter å få fiber ut til husholdningene. Der kan vi hente inn mer.

– Men «butikken» går bra. Vi hadde fem prosents vekst på mobilsiden i forhold til samme kvartal i 2013, men sliter litt med marginene fordi omsetningen flytter seg. Færre fasttelefonkunder gir oss dårligere marginer. Og vi mister jo 100.000 hvert år.

– Når sover du dårlig?

– Dukker det opp stor hendelser der vi lammes, som for eksempel brannen i Lærdal, så tenker jeg mye. Jeg kan også ha en dårlig natt hvis en konkurrent kommer på banen med noe vi trenger noen dager til å svare på. Vi er en stor organisasjon, og det er ikke alltid like enkelt for oss å kaste oss rundt. Men vi mener vi er best på dekning og har det beste tilbudet, sier direktøren.

Godt utdannet

Hennes løpebane startet som forsker. Hun har faktisk to mastere; i elektroteknikk fra NTNU (1988) og en master i teknologiledelse fra NTNU og Massachusetts Institute of Technology, USA (1995).

Så derfor kan vi kalle hennes hele Norges telemor. Et ord som visstnok dukket først opp i Dagens Næringsliv, og som hun i dag synes er litt gøyalt. På hjemmebane er hun gift med Erik Østbye (også ansatt i Telenor) og mor til to barn adoptert fra Chile.

Sivilingeniøren forlot øya tidlig. Hun skulle bli til noe. Og hun har hele livet jobbet målrettet. Anita Elvegaard, venninne helt fra tiden i Kongstensvømmerne, sier det slik:

– Hun har begge føttene plantet på jorden, og de peker alltid fremover. Hun er bevisst og målrettet og problemløsende. Hun er den samme i dag som da jeg ble kjent med henne i 1974. Jeg får overskudd av å være sammen med Berit. Hun er nemlig en livsnyter og en god kokk, røper venninnen.

Verden i endring

Verden har endret seg mye siden mobiltelefonen kom, og endret seg enda mer da iPhonen kom for fullt i 2008. I dag er Berit Svendsen direktør med ansvar for litt over 25 milliarder kroner i sin del av den enorme porteføljen på 100 milliarder kroner Telenorkonsernet har, fordelt på 13 land. Under henne jobber det rundt 4.200 ansatte. Et antall hun stadig ser nærmere på, for effektiviseringen har også nådd Telenor der det skal leveres resultater.

– Jeg fikk det inn med morsmelken hjemme. Du skal jobbe hardt, det gir resultater. Så det har vel fulgt meg siden, og jeg startet med å vaske doer på Stabburet og stå på produksjonslinjen, understreker hun.

– I dag har jeg har en jobb som er nesten som en livsstil, men jeg klarer å legge vekk telefonen i lange perioder. Jeg er veldig bevisst på at jeg ikke må være tilgjengelig døgnet rundt.

– For jeg vet at vi har en velsmurt organisasjon som løser mange løpende problemer før det kommer til mitt nivå, og da krever min oppmerksomhet. Jeg vet at ny teknologi betyr at vi kan klare oss med færre folk, så vi forsøker å bli mer effektiv og kostnadsbesparende. Og jeg tok ikke den jobben for å vinne noen popularitetskonkurranse, påpeker hun.

Fikk støtte hele veien

Men hvordan er det å være kvinne i en slik jobb? Dere er jo ikke mange kvinner i ledende jobber i Norge, spiller fotograf Trond inn.

– Nei, det stemmer, men jeg har hele tiden følt en enorm støtte fra tidligere konsernsjef Tormod Hermansen og nåværende sjef Jon Fredrik Baksaas. De har hele veien backet meg opp, og jeg har for lengst funnet ut at du trenger ikke stupe inn med 100 prosent for å være flink. Det er ofte i overkant. Det duger å gi 90 prosent. Jeg har ikke behov av å være supersjef eller supermamma.

– Hvordan ser en vanlig dag ut?

– Jeg er gjerne oppe klokken 06.30, ordner med frokost og familien og er på jobben rundt 08.00. Jeg går hjem mellom 17 og 17.30. To ganger i uka svømmer jeg. Da tømmer jeg hodet i et par timers tid med telefonen i garderobeskapet.

– Men jeg tar gjerne opp arbeidet etter at barna er i seng og neste dag skal planlegges. Men etter arbeidstid er jeg flink til å sile hva jeg må gjøre eller ha unna, forklarer hun.

Behovet for å bade

La oss vende tilbake til utgangspunktet. Berit har nemlig vært tilknyttet Hvaler siden 1969, og føler seg mer hjemme der enn på Kråkerøy. Og hytta familien kjøpte for noen år siden, fikk de tak i på overtid.

– Vi trodde den var solgt, men det viste seg heldigvis at den ikke var det. Så vi sjekket ut det meste på mandag og var eiere på tirsdag. Vi har bygd om litt, men ønsker nok å bygge om litt mer. Vestvendt som den ligger, så er det et sted for rekreasjon med solnedganger. Vi koser oss glugg i hjel her ute, påpeker hun.

Fra huset på Nordstrand til Nordstrand Bad er det bare ti minutter å gå. På hytta ved Papperhavn må hun plusse på et par minutter til, for hun og resten av familien oppsøker gjerne Hverven 12 minutters spasertur over fjellet.

Hun føler solen skinner på henne begge steder, og da vi fikk audiens hadde hun slappet av i to og en halv uke, bare avbrutt av noen oppdrag på jobben. For helt fri har en direktør ikke. Men hun kjenner skuldrene senker seg hver gang familien ruller over Kjøkøysund Bru.

– Pass dere for huggormen, den kan det være noen av her. De ligger gjerne i lyngen og følger med, forklarer hun mens vi trasker tur/retur i varmen.

Vi (og hun) har nemlig bestemt at bildet må tas i vannet, for hun snakker som en ekte badenymfe. I ungdommen syklet Berit hver dag til Kongstenhallen klokken 06.00. Da rakk hun en treningsøkt før skolen.

På videregående byttet hun ut svømmingen med roing. Og hun tok sølv i juniornordisk 1980 med Siv Møklegård om bord i dobbeltsculleren.

– Jeg likte å konkurrere, og synes det var litt mer gøy når jeg kunne vinne som del av et lag, sier kvinnen som får skryt for evnene som lagbygger.

Artikkeltags