Nei til lørdags-bryllup

Ikke på lørdag: Ivan og Maiken Jacobsen giftet seg hos sorenskriver Arnfinn Agnalt i Fredrikstad 29. november. Mange ønsker å gjøre det samme på lørdager, men det må Agnalt si nei til.Foto: Privat

Ikke på lørdag: Ivan og Maiken Jacobsen giftet seg hos sorenskriver Arnfinn Agnalt i Fredrikstad 29. november. Mange ønsker å gjøre det samme på lørdager, men det må Agnalt si nei til.Foto: Privat

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Mange brudepar ber Fredrikstad tingrett tynt om å gjøre unntak og åpne for å vie dem på lørdager. Men det blir ikke mulig å gifte seg på lørdag i 2013, heller.

DEL

– Vi får en del henvendelser med spørsmål om å åpne for en lørdagsvielse, men der må vi bare vise en konsekvent praksis og si nei, sier sorenskriver Arnfinn Agnalt ved Fredrikstad tingrett.

Tingretten måtte for et år siden kutte ut lørdagsvielser av økonomiske årsaker. Det var budsjettkutt i den sentrale Domstoladministrasjonen som fikk konsekvenser for alle som hadde planlagt borgerlig lørdagsvielse. Fredrikstad hadde til da vært den eneste tingretten i Østfold som har hatt dette tilbudet.

Les også: Frykter at færre vil gifte seg i kirken

– Vi hadde faktisk noen lørdagsvielser i året som gikk, dette fordi de var booket inn før budsjettet kom. Vi hadde 12 vielser på tre lørdager i fjor, sier Agnalt.

Nå må han konstatere at lørdagsvielsene må droppes også i år.

Les også: Vil utvide tilbudet om borgerlig vigsel

– Budsjettet er jo enda verre i 2013 enn det var i 2012. Vi har fått inndratt en dommerfullmektigstilling og det er full stillingsstopp i alle domstolene, sier Agnalt.

Til tross for at det bare var mulig å gifte seg i tingrettens kontortid i fjor, var det flere enn noensinne som oppsøkte tingretten og ble viet.
– Ja, det ser faktisk slik ut. Jeg har vært her siden 2008 og det er det høyeste tallet vi har hatt, sier Agnalt.

Les også: Vil gi flere torssamfunn rett til å vie

De fleste av parene valgte fredagsbryllup, men det skjedde også vielser på ukens fire første dager. Ikke minst på onsdag 12.12.2012, da åtte par troppet opp i tingretten. Så mange har giftet seg i Fredrikstad tingrett de siste årene:

• 2012: 144 vielser
• 2011: 128 vielser
• 2010: 128 vielser
• 2009: 126 vielser
• 2008: 128 vielser
• 2007: 112 vielser

Artikkeltags