Det er riktig som kringkastet både i radio og opplyst av Hvaler kommunes ledelse på forhånd, at onsdag var Kongens første offisielle besøk i kommunen.

Godt kjent på Hvaler

– Men privat har jeg vært her mange, mange ganger, sa Kong Harald til f-b.no, på vei om bord i redningsskøyten Horn Flyer torsdag ettermidag.

Privat har jeg vært på Hvaler mange ganger

Det var altså ikke en for Kongen ukjent flik av Norges mark han besteg ved 14-tiden onsdag, da han ankom Skjærhallen på Hvaler og gikk ut av sin limousin med registreringsnummer A2, noen minutter etter programmet.

Se video: – Jeg har vært på Hvaler mange ganger før, jeg. Artikkelen fortsetter under videoen.

Fire år siden sist

Det er fire år siden kongelige sist besøkte Hvaler. Kronprins Haakon Magnus besøkte kommunen i september 2009, sammen med Sveriges konge.

- Kronprinsen var den gangen fungerende monark, fordi Kong Harald var på utenlandsreise. Det kongelige besøket for fire år siden gjaldt åpningen av nasjonalparken på Hvaler.

Men Kong Harald selv var altså på land i øykommunen i offisielt besøk for første gang torsdag, selv om han utallige ganger har seilt i farvannet ved Hvaler, på vei til eller fra Hankø.

Se video: Det var en stor begivenhet på Hvaler torsdag, da Kong Harald steg ut av limousinen på Skjærhallen. Artikkelen fortsetter under videoen.

Festdag på Hvaler

Ordfører Eivind Norman Borge lovte folkefest på brygga, og slik ble det. Kong Harald ble møtt av et yrende folkeliv. Kommunen hadde mobilisert både skoler, korps og barnehager.

Hans majestet ble ønsket velkommen av ordfører Eivind Norman Borge, fylkesmann Anne Enger, og visepolitimester i Østfold, Thor Klepper.

Kongen gikk på den røde løperen mellom en vakker flaggborg, til musikk av Hvaler musikkforening, som spilte «Kronprins Olavs Honnørmarsj» ved ankomsten.

Det var den reneste 17.mai-stemningen på Skjærhallen denne torsdags ettermiddagen. Det striregnet tidligere på dagen, og mange fryktet det verste. Men like før Kongen ankom tittet solen frem og lagde en flott ramme rundt arrangementet.

Spente småtroll

Mest spent av alle var kanskje førsteklassingene Henrik Gillerstedt Mogen fra Åttekanten skole og Emma Marie Nordal fra Floren skole, som lenge sto klare med hver sin kongelige blomsterbukett.

De oppførte sin oppgave med glans, og fikk smil og takk for blomstene av selveste Kong Harald.

Spente var nok også både Trombonekvartetten, elevrådslederJonas Kahn fra Hvaler ungdomsskole og alle barn og unge som lenge hadde øvd på kulturinnslagene de skulle fremføre for majesteten.

Elever fra ungdomsskolen bidro, sammen med Kulturskolen i Hvaler, som hadde laget et 40 elever stort kor. Birgit Gudim Søland dirigerte, og Knut Egil Knutsen akkompagnerte på piano.

Alle disse og flere til gjorde sine jobber aldeles utmerket.

Spiste fiskesuppe

Deretter tok kongen plass ved matbordet inne på restauranten «Første reis», der fiskesuppe ble servert.

Retten var laget av førsteklasses varer fra Hvaler.

Under måltidet hadde Kongen til bords også Lars Hellandsjø og Rikke Lind fra Redningsselskapet, en organisasjon som Kong Harald er den høye beskytter for.

Ga bort redningsskøyte

Til stede under bordsettingen var naturligvis både ordfører, fylkesmann og visepolitimesteren, og blant andre Hans Herman Horn, som har donert redningsskøyta «Horn Flyer» til Redningsselskapet.

– Redningstjenesten er viktig, sa Horn til FBTV.

Men han ville ikke avsløre hvor mye han måtte punge ut med for å kunne gi bort en hel redningsskøyte.

Jeg har et sterkt forhold til sjøen og Hvaler

– Det synes jeg ikke er viktig å opplyse. Det som er viktig er at vi har en effektiv redningstjeneste. Jeg har et sterkt forhold til sjøen og et svært godt forhold til Hvaler, sa Hans Herman Horn, som fikk æren av å være i Kongens selskap også under sjøreisen.

Se video: Folk på Hvaler viftet med norske flagg og ropte rungende hurra for Kongen. Artikkelen fortsetter under videoen.

Guidet i Kornmagasinet

Før turen gikk til sjøs, ble Kongen guidet inn i kornmagasinet, som er en del av Ytre Hvaler Nasjonalpark.

Der fikk han omvisning og orientering om Hvaler kommunes historie, mens det samtidig var underholdning fra elever ved Hvaler ungdomsskole på torvet utendørs.

Siste del av programmet var sjøreisen med redningsskøyta.

Kongen gruet seg ikke

Hans Majestet steg om bord i redningsskøyta Horn Flyer ved 16-tiden. Det gjorde åpenbart ingen ting for den sjøvante Kong Harald at det blåste friskt.

– Gruer du deg til turen?

– Nei, nei, sa den sjøvante Kongen med latter i stemmen til FBTV, selv om det skummet hvitt utenfor havneområdet.

Vinden var like vel såpass lei, at en planlagt tur ut til Akerøy fort ble avvlyst og seilingsruten endret.

Meningen var å seile forbi stedet der lasteskipet «Godafoss» gikk på grunn utenfor Hvaler 17. februar 2011.

Turen helt ut dit ble av sikkerhetsmessige hensyn avlyst.

Kongen tok roret

– Dette har jeg ingen betenkeligheter med, sa skipper Knut Hveding. Han overlot roret til Kongen da Horn Flyer var kommet ut i rom sjø.

Dette har jeg ingen betenkeligheter med

Om bord fikk Kongen høre historier om redningsdåder fra mannskapet om bord, ledet av den erfarne skipperen Knut Hveding. Kongen fikk også høre historien til Andrea Bäckstrøm, som skipsfører Hveding selv var med på å redde fra drukningsøden i 2008.

Kongen var godt fornøyd med Hvalerbesøket.

– Så langt har det vært bra, sa han til FBTV like før han gjennomførte siste del av besøket, turen til sjøs med redningsskøyten.

Søkte med bombehunder

Tryggheten om bord sørget blant annet politiets bombehunder for, som gjennomsøkte skøyta, før Kongen fikk entre dekket.

Sivil politi spanet i menneskemengden, og Kongens adjutant og sikkerhetsvakter var årvåkne på plass.

Sjøturen gikk fint, og Horn Flyer la til kai igjen ved 17.tiden.

Kongen forlot Hvaler i sin limousin like etter ankomsten til land.