– Når jeg er syk trøster Kira meg

Sterke båndDet er sterke bånd mellom Kira og eieren Henriette Winter. begge foto: John Johansen

Sterke båndDet er sterke bånd mellom Kira og eieren Henriette Winter. begge foto: John Johansen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Kira er ingen hvilken som helst hund. Kira skal bli terapihund. En hund som gjør livet lysere for ensomme og eldre mennesker i jula.

DEL

– Demente og ensomme mennesker på sykehjem oppnår kontakt med og kjenner igjen Kira, men de kan glemme personen som eier hunden.

Terapihund forandrer livet

– Kontakt med en terapihund kan forandre livet til mennesker som har møtt motbakker i livet. Dette sier Kiras eier – Henriette Winter.
Hun sliter selv i perioder med sykdom. Lidelser som gjør henne inaktiv og utslått.

Del på Facebook
– Når jeg er sengeliggende kommer Kira til meg helt uoppfordret og den ligger konstant parat ved sengen helt til jeg er frisk igjen, forteller Kråkerøy-jenta som er aktiv i den ideelle foreningen NODAT.
Forkortelsen står for Norsk organisasjon for dyreassistert terapi.

Økende interesse

En forening i stor fremgang og som viser forbløffende resultater. For ett år siden hadde NODAT 40 medlemmer og i dag er tallet 350.
– Dyreassistert terapi er målrettet arbeid med individuelle kliniske mål og dyr (ofte hunder) som en del av behandlingen.
Dette sier Ida Eliassen-Coker som er leder av NODAT.
Eksemplene på gode resultater er mange.
– På flere sykehjem har vi sett at demente pasienter ikke kjenner igjen mennesker, men de kjenner igjen terapihunden.
– Det er vist gode resultater med autister. Personer som sliter med ensomhet, angst og depresjoner får et nytt liv med en god terapihund, sier Henriette som understreker at julen er en høytid hvor disse hundene virkelig har en misjon.

Må ha et bra gemytt

Hva skiller så en terapihund fra en annen hund?
– En terapihund gjennomgår en grundig utdannelse sammen med sin eier.
– Ikke alle hunder kan bli terapihunder. De må ha gemytt for det. De må være lydfaste, tåle uventede hendelser, være rolige og ha et sosialt og rolig gemytt, sier Henriette som fikk Kira for 18 måneder siden.
– Jeg har en hund til. Den heter Atle og er også en herlig hund. Men den egner seg ikke som terapihund. Atle og Kira er gode kompiser.

Artikkeltags