Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal minken dø

Artikkelen er over 8 år gammel

I vinter skal jeger Tom Aurebekk Udø til Akerøya for å utrydde siste rest av mink.

Myndighetene mener det er viktig for fuglelivet å få vekk minken. Etter flere år med jakt trodde man det ikke lenger var mink igjen på Akerøya og holmene rundt. Nå er det likevel observert ferske spor av mink på Akerøya i vinter.

Tom Aurebekk Udø mener det er en god begrunnelse for jobben han gjør.

– Minken er et flott dyr, men på kysten er problemet at minken ødelegger for sjøfuglene. Minken tar egg, kyllinger og til dels voksen fugl som ligger på reiret, forklarer han.

Han betegner seg som profesjonell jeger og farter rundt på slike oppdrag. Han bruker hund og skyter minken når den blir funnet. Også tidligere har han vært på Akerøya.

Ifølge en rapporten han har skrevet, er bestanden av villmink relativt stor flere steder i nasjonalparken.

Sjekker flere øyer

Viltforvalter Åsmund Fjeldbakk hos fylkesmannen bekrefter behovet for å ta ut minken. Han mener dette er viktig for mindre sjøfugler, som er spesielt sårbare.

– Vi skal ut og gjennomføre en ny rutinesjekk. Vi kommer til å gå over flere øyer både i Ytre Hvaler nasjonalpark og noen småholmer i Øra-området, sier Fjeldbakk.

I nasjonalparken er det begrenset hvilke øyer det har noen hensikt å gå over med hund. Minken greier ikke å svømme mer enn et par kilometer, og det bør være tilgang på ferskvann og mye sten for at minken skal trives.

Regningen for den organiserte minkjakten blir til slutt belastet budsjettet til Miljøverndepartementet.

Rømt fra minkfarm

Amerikansk mink er en fremmed art som har kommet til Norge i forbindelse med pelsdyroppdrett. Siden 1930-tallet har rømming og frislipp av mink gitt en bestand som dekker praktisk talt hele landet.

Kommentarer til denne saken