«Oslo-karnevalet ble arrangert i 1983-1986 i Oslo sentrum med mellom 50 000 og 100 000 deltakere. I 2014 arrangeres karnevalet på nytt 20-22. juni!»

SE SAMBAGJENGEN ØVE TIL KARNEVAL:

LES OGSÅ: – Her blir det sambafest

Slik lyder invitasjonen Fredrikstad-mannen har sendt ut på Facebook.

Nå jobber vi for å få karnevalet tilbake slik det var på 80 tallet

– Slik det var på 80-tallet

– Nå jobber vi for å få karnevalet tilbake slik det var på 80 tallet, fastslår lederen av Oslo Sambaskole.  Den frivillige foreningen har tidligere år forsøkt seg så smått med opptog i hovedstaden, men nå vil de ha  sambastemning a la 80-tallet. Iallfall så godt det lar seg gjøre.

LES OGSÅ: Sambaen er løs

Selv ligger Hansen og medlemmene i sambaskolen i hardtrening for å la de brasilianske trommerytmene rulle over Karl Johan i juni.

– Det er nok litt annerledes enn folk husker fra Fredrikstad. Vi har stått i en kjeller og øvd en del, og har  fått litt mer kvalitet over det vi har gjort, sier Hansen.

Trommer og trommer

Veldig mange Fredrikstad-folk vil nok huske sambarytmene som rullet over byen i opprykksåret 2003, da sambaorkesteret Academico de Alegria med Hansen i spissen brukte sambarytmene for å støtte opp om FFK og stemningen i byen. Han var sentral i forsøket på å skape skikkelig karnevalsstemning i byen igjen for ti år siden.

Siden den gang har 37-åringen gjort seg ferdig med kulturstudier i Bø, fått seg jobb i Oslo musikkråd og bodd i hovedstaden siden 2009. Og altså fortsatt med trommingen.

Sambadanserinner fra Eskilstuna

Nøyaktig hvor mange karnevalsentusiastene klarer å samle til karnevalet i juni, gjenstår å se. Men Hansen opplyser at det dumper stadig inn nye påmeldinger.

– Vi har fått med oss Evil dead, som driver med New Orleans jazz. Dessuten er  en kunstgruppe som heter Grünerløkka Alternatives i gang med å samle sigøynere som kan spille til et folketradisjonstog. I tillegg kommer det en rekke sambafolk fra Danmark og Sverige, sier Hansen. Både et dansk sambaorkester og rundt 50 sambadanserinner fra Eskilstuna skal ha sagt klart fra at de vil være på plass.

I tillegg håper Hansen å få samlet flest mulig frivillige i forbindelse med karnevalet.

Vil vekk fra fyll og søppel

– Vi vil prøve å holde oss vekk fra bråket og fylla som sikkert mange husker fra 80-tallet. Det er viktig for oss å skape rammer på dette, slik at vi unngår overstadig fyll og søppel, sier Hansen. Han legger ikke skjul på at eventuelle frivillige fra Fredrikstad er mer enn hjertelig velkomne til noen glade karnevalsdager i juni.

LES OGSÅ: Sambaen slippes løs

– For sambaskolen blir det nok mest mulig spilling, mest mulig glede, parader og konserter. For oss blir det å få vist frem den karnevalskulturen vi har bitt oss merke;  den brasilianske, sier Hansen.