– Nå er tålmodigheten slutt

Forrige lørdag fikk Kari-Anne Svendsen knust en rute hjemme. Nå er hun redd for å være alene hjemme, og savner at noen tar ansvar for det som skjer i nabohuset.

Forrige lørdag fikk Kari-Anne Svendsen knust en rute hjemme. Nå er hun redd for å være alene hjemme, og savner at noen tar ansvar for det som skjer i nabohuset. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Lørdag forrige uke fikk Kari-Anne Svendsen en postkasse kastet på vinduet så det knuste. Nå mener hun narkotikamiljøet i Holmen-området der hun bor har blitt så ille at hun føler seg utrygg hjemme.

DEL

– Jeg er lei av situasjonen, og nå er tålmodigheten min slutt, sier Kari-Anne Svendsen til f-b.no.

Hun forklarer at det har vært gjentatte episoder hvor rusede personer i nabohuset har tatt seg til rette i andre bygårder enn sine egne.

De sa at problemet mitt kunne løses hvis jeg flytter.

– Jeg kan ikke pynte ute verken om sommeren eller vinteren, for da det blir stjålet. Jeg har vært redd mange ganger – og har omtrent alltid personer snikende rett utenfor vinduene til hjemmet mitt. Jeg føler meg rett og slett utrygg, sier hun.

Vil ikke flytte

Hun hevder å ha vært i kontakt med politiet ved flere anledninger, både via telefon og når de har kommet til gateadressen for å håndtere bråk eller konflikt i nabohuset.

– Sist politiet var her spurte jeg om hva som kunne gjøres for å forbedre situasjonen. De sa at problemet mitt løses hvis jeg flytter, men jeg har ikke lyst til å flytte. Vi andre som bor her trenger også trygghet – ikke bare dem, sier hun.

– Politiet gjør ingen ting

Og det er ikke bare hun som føler seg utrygg. Tidligere har en nabo fått døren stengt av en person som hadde gått inn i feil bygård og lagt seg til å sove utenfor utgangsdøren hennes, hevder Svendsen.

Hvem har ansvaret for at menneskene som gjør dette oppfører seg?

Hun etterlyser nå at politiet tar ansvar.

– Hvem har ansvaret for at menneskene som gjør dette oppfører seg? Politiet gjør jo ingen ting. De kommer hit og snakker dem til ro, men så er det jo like ille igjen så snart de har kjørt sin vei, fortviler hun.

Politiet er kjent med adressen

Krimsjef i Fredrikstad, Ivar Prestbakken, sier at politiet er klare over at det foregår narkotikavirksomhet og uroligheter på den aktuelle adressen, men at mengdene er så små at det kun vil føre til forelegg.

– Vi har vært på adressen flere ganger, og har flere ulike saker derfra. Vi responderer på de henvendelsene vi får – uansett om det gjelder husbråk eller straffbare forhold, sier han.

Vi har full forståelse for at de føler seg utrygge.

Forstår du at de som bor i området føler seg utrygge?

– Dette handler om trygghetsfølelsen til disse personene, og vi har full forståelse for at de føler seg utrygge i noen situasjoner. Gjelder det husbråk kan vi tømme huset for mennesker, men derimot kan vi ikke alene kaste ut noen permanent. Da må også enten kommunen eller utleier, avhengig av hvem som er ansvarlig for boligen, inn i bildet, sier han.

– NAV har ingen fullmakt

Det aktuelle bygget som leies ut, er ikke en kommunal bolig og leies ut privat. NAV i Fredrikstad betaler husleie for leietakerne, men har ingen fullmakt utover det.

– Eventuelle situasjoner som oppstår i et leieforhold som dette, er en sak mellom utleier og leietaker. NAV er derav ingen part i et pågående leieforhold, og har derfor ingen fullmakter til å bryte inn.

– Ved bråk eller annen uro anbefales naboer eller andre berørte om å kontakte utleier, eventuelt politiet, sier avdelingsleder for oppfølgning i NAV Fredrikstad, Hedda Bothne.

Dette er mitt livs problem.

Hun forstår Svendsens frustrasjon, og håper alle parter nå kan komme frem til en løsning.

– Det ville være det beste for alle parter, sier hun.

– De nekter å hjelpe

Utleier vet at forholdene leietakerne bor i er dårlige, og kjenner til Svendsens problemstilling. Selv ser han ingen mulighet til å si opp leietakerne siden NAV betaler husleiene i tide.

– Dette er mitt livs problem. Jeg har vært i kontakt med NAV, politiet og boligkontoret, men alle sier at de ikke kan hjelpe meg.

Han er fortvilet, og håper man snart ville komme frem til en løsning.

– Spør jeg NAV om hjelp til noe får jeg beskjed om at jeg får pengene for husleien og at jeg selv har valgt å leie ut til dem. Mannen i førsteetasje har hele huset fullt av søppel, og jeg har tidligere kjørt flere runder for å få kastet søppel for ham. Han trenger hjelp, men både NAV og kommunen nekter å hjelpe, sier utleieren fortvilet.

Har du opplevd lignende der du bor? Kontakt oss: tips@f-b.no, 02303.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken