Nå åpnes dørene

Mer tillitBarnevernsleder Kirsti Bjelland håper at et mer åpent barnevern kan øke folks tillit til tjenesten. – Vi opplever dessverre at mange unnlater å melde ifra om en bekymring fordi de tror vi tar barna bort fra foreldrene. Arkivfoto: Erik Hagen

Mer tillitBarnevernsleder Kirsti Bjelland håper at et mer åpent barnevern kan øke folks tillit til tjenesten. – Vi opplever dessverre at mange unnlater å melde ifra om en bekymring fordi de tror vi tar barna bort fra foreldrene. Arkivfoto: Erik Hagen Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

– Vi har fremstått som hemmelig og lukket, sier barnevernsleder, Kirsti Bjelland. Nå inviterer hun til innsyn i tjenesten.

DEL

Egentlig var prosjekt "Et åpnere barnevern" en nasjonal satsing i årene 2005-07. Barnevernet i Fredrikstad slet da med høyt sykefravær, også lederen var sykemeldt. Tjenesten hadde dermed ikke mulighet til å iverksette arbeidet.

Les også: Stadig mer rus


Del på Facebook

Tar selvkritikk

– Vi tar det opp nå i stedet. Vi ser at vi har informert for lite, og feil, om det vi driver med. Det har vært liten tradisjon med åpenhet rundt barnevernets arbeid. Det tar vi selvkritikk på, sier Kirsti Bjelland.

Ett eksempel på manglende tydelighet kan være at barnevernet ikke har informert en skole i en sak. Skolen har sendt inn bekymringsmelding, men får ikke svar på hva som skjer. I fjor ble loven endret. Nå plikter barnevernet å melde tilbake.

– Det er viktig at skolen vet vi har tre måneder til å undersøke, det kommer ikke svar på en uke. Før fikk de heller ikke beskjed om det ble tiltak eller ei. Vi har vært et lukket system.

Les også: Slik jobber de

Bedre samarbeid

Det er først og fremst kommunens oppvekstseksjon som nå inviteres til møter. Skoler, barnehager, fritidsklubber, helsesøstre og andre hjelpeinstanser er viktige partnere, men samarbeidet har altså ikke alltid vært knirkefritt.

– Det skal legges mer vekt på samarbeid, samtidig som taushetsplikten overholdes, sier kommunalsjef Kari Sørum.

– Å samarbeide spesielt med barnehager og skoler er viktig for å komme tidlig på banen, supplerer Bjelland. De fleste bekymringsmeldingene kommer fra foreldre og skoler. Bjelland håper at barnehagene kan bli tryggere på å si ifra.

– Det skal være lav terskel for å kontakte et åpent barnevern. Man skal ikke være redd for å henvende seg til oss, fastslår barnevernslederen.

– Det gjelder alle, også naboer og folk i gaten. Mange har unngått å melde oss i frykt for at barnet vil bli tatt fra foreldrene. Det er trist. For det skjer faktisk veldig sjelden. Ved å være mer åpne håper vi på økt tillit til arbeidet vårt.

Les også: De fleste barna blir hjemme

Artikkeltags