- Misbruk av klageretten kan føre til dyrere gebyrer

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Misbruk av klageretten kan føre til dyrere byggesaksgebyrer, varsler leder av planutvalget i Fredrikstad, Arvid Vestvik.

DEL

–Både Helge Skaaraas på Langøya og Harald Zwart på Hankø burde ha giret seg ned for lenge siden. Dette er to ekstreme tilfeller hvor klageretten trekkes for langt, sier Arvid Vestvik (Frp).

Legger beslag på store ressurser


Han fremhever at denne typen klagesaker legger beslag på store ressurser i kommunen. Og behandlingen av byggesaker skal i prinsippet finansieres av gebyrene som byggesøkerne betaler.
–Hvis alle hadde gjort som disse to herrene, burde saksbehandlingsgebyrene blitt tredoblet. Og tidsrammen for å få behandlet byggesakene ville blitt tilsvarende forlenget. Vi ville ha fått helt håpløse tilstander, sier Vestvik.

– Disse sakene er veldig spesielle. Vi må sette et visst likhetstegn mellom Skaaraas og Zwart. Det er helt uvanlig at folk som bor så langt unna et byggeprosjekt som Skaaraas, får klagerett. Zwart har ikke en gang klagerett. Men de greier likevel å sette i gang prosesser som koster kommune og samfunn mye penger, sier Vestvik.

Nå mener han tiden er moden for en ny vurdering av hvor langt det skal være mulig å gå med det han kaller overklaging og trenering.

– Vi må få dette belyst ut fra samfunnsøkonomi og hva vi kan gjøre annerledes uten å skade demokratiet, sier Vestvik, som mener det bør vurderes å velte mer av ansvaret for utgiftene over på klagerne.

Når saken kommer opp i kommunens planutvalg torsdag, føler han seg rimelig trygg på at det blir flertall for å avvise klagen fra Skaaraas. Det vil si at det heller ikke denne gang blir noe av å kappe toppen av de nye millionleilighetene.

Dermed går klagesaken videre til fylkesmannen.

 – Har et østeuropeisk snitt

– Jeg har ikke gjort noe annet galt enn at jeg har brukt klageretten min og har fått medhold i at kommunen har gitt en ulovlig byggetillatelse på Tankodden, sier advokat Helge Skaaraas.
Han synes Arvid Vestviks utspill med at hyppig bruk av klageretten kan gi dyrere byggesaksgebyrer og lengre ventetid i kommunen er uholdbart.
– Det er et østeuropeisk snitt over den typen argumentasjon som Arvid Vestvik bruker. Jeg kan ikke si noe mer om den siden av saken enn at jeg er totalt målløs, sier Skaaraas til FB.

Les også: Utelukker ikke Hankø-rettssak

Les også: Mener Zwart og co er desperate

Les også: Gir seg ikke

Les også: - Kommunen er flink til å redde seg selv

HAR KLAGINGEN GÅTT FOR LANGT?

Artikkeltags