At dalføret Krikenåsen/Veum er et at byens kaldeste områder er godt kjent, og for noen år siden startet FSK en utredning for å se på muligheten til å produsere kunstsnø i dette området. Rapporten konkluderte med at det lot seg gjøre, og i fjor vinter ble det produsert 1.500 kubikkmeter snø fordelt på en 600 meter lang løypetrasé.

Nå er snart fase II av prosjektet klar for kunstsnø, denne vinteren er løypa lagt om og er rundt 800 meter lang.

LES OGSÅ: Lager «treningsstudio» i skogen.

Lys langs løypa

– Det blir en litt mer kupert løype tilrettelagt for både skøyting og klassisk, sier Odden.

Mens skiløperne i fjor gikk i ring på jordet og så hele løypa, legges traseen langs bekken med snuplass der stien starter mot Kvernhuset. I tillegg blir det en ekstra sløyfe på jordet. Hele traseen er lagt så nærme lysløypa at man slipper å bruke hodelykt når mørket faller på.

– Det etableres også et skilekanlegg i skråningen øst for Trollstua. Området blir flombelyst og tilrettelagt for de yngste med mulighet til aking, skihopping og generell skimestring.

Planene fremover

• Fase III (2014–2015) er planen at FSK skal investere i egen traktor for å frakte snø ut i løypenettet, og utvide ytterligere mot Bjørndalen (ved lavvoen). Fredrikstad Skistadion-komiteen skal etableres.

• Fase IV (2015–2020) Investere i vannpumpestasjon, komplett infrastruktur for vann (fra Stordammen), flomlys og elektrisitet til produksjon av snø.
Anlegge stor, ny parkeringsplass (Fredrikstad kommune) til ny markaportal ved Manns-sentralen. Her er planen å bygge et garderobeanlegg.

Inviteres til dugnad

– Fredrikstad Skiklubb er som andre idrettslag tuftet på frivillighet og dugnadsarbeid, forteller Tore Odden og legger til at Fredrikstads befolkning er hjertelig velkommen på dugnad i løypa.