Gå til sidens hovedinnhold

Mener sønnen fikk hjerneskade etter narkose

Artikkelen er over 10 år gammel

Bjørn og Heidi-Mathisen lovet sønnen Kristian at alt skulle gå bra da han skulle opereres som treåring. Slik gikk det ikke. – Vi fikk tilbake en helt annen sønn. Vi mistet Kristian der og da, sier foreldrene, som nå kjemper en bitter kamp mot helsevesenet.

Ekteparet fra Rolvsøy mistenkte at Kristian hørte dårlig da han var tre år gammel. Under en undersøkelse på Sykehuset Østfold ble treåringen lagt i narkose da legene skulle sjekke om han kunne ha vann i mellomøret.

Del på Facebook

– Jeg sa til Kristian at dette er ikke noe farlig. Dette kommer til å gå veldig bra. Du skal bare sove litt. Jeg er her når du sovner og jeg er her når du våkner, forteller faren til Kristian som aldri kommer til å glemme den skjebnesvangre fredagen 13. desember i 2004.

For da Kristian våknet igjen var han ikke til å kjenne igjen forteller foreldrene.

– Fra han våknet i sengen var alt forandret. Han var helt vill og bare skrek. Vi fikk beskjed om at dette var en hel normal reaksjon hos barn som har ligget i narkose, men det ga seg ikke, forklarer pappa Mathisen.

I ettertid skulle det vise seg at Kristian hadde en omfattende hjerneskade. En skade foreldrene mener skal ha blitt påført Kristian da han lå i narkose.

Blir ikke trodd

Den skjebnesvangre fredagen ble startskuddet på et langvarig mareritt for Bjørn og Heidi. De opplevde at den gutten de leverte på sykehuset forsvant der og da, og at de fikk en helt annen gutt tilbake. En gutt med alvorlig hjerneskade. Legene delte imidlertid ikke foreldrenes oppfatning, og saken ble prøvd i en rekke faglige instanser. Og foreldrene ble ikke trodd. Til deres store fortvilelse.

Bjørn og Heidi mistenkte umiddelbart at noe var galt med Kristian etter operasjonen.

– Vi ba derfor om at det ble foretatt en MR-undersøkelse av hodet til Kristian for å avdekke eventuelle hjerneskader. Dette ble gjort, men sykehuset avviste at fremkom noe unormalt på bildene. Ved Ullevål Sykehus konkluderte de imidlertid med, etter å ha sett de samme MR-bildene som sykehuset i Østfold,at Kristian hadde en stor hjerneskade. Likevel er det ingen som vil påta seg ansvaret, sier Bjørn oppgitt.

– Jeg forstår at uhell kan skje, men ansvarsfraskrivelsen vi har opplevd i etterkant, den har jeg ingen forståelse for. Det Kristian har blitt utsatt for er verre enn drap, tordner Mathisen, som ikke har tenkt å gi seg i kampen mot helsevesenet.

Familien har engasjert et eget filmteam som har produsert en video hvor de bretter ut Kristians sak med oppsiktsvekkende materiale. Filmen er publisert på YouTube, og innholdet er av en slik karakter at f-b.no ikke kan publisere den med direkte lenke.

Det har også blitt  opprettet en egen Facebook-gruppe for Kristian, som nå har over 400 medlemmer.

Et svik

For foreldrene er følelsen av å ikke bli trodd, og det de opplever som sviket mot Kristian verst.

– Jeg opplever at Kristian har blitt skadet og ingen bryr seg om å undersøke hva som har skjedd. Det at vi bare må godta at Kristian er som han er - det sliter jeg med, fortsetter han med skjelvende røst. 

Kristian er i dag en gutt på 9 år som er helt pleietrengende. Han har ingen former for språk og kommer til å måtte bruke bleier resten av livet.

– Vi har brukt en del penger på advokat, uten at det har hjulpet. Vi har også brukt en del penger på å bygge om her hjemme. Det stod mellom valget om å kjempe for rettferdighet i rettssystemet eller å bruke de siste pengene vi hadde til å lage et trygt hjem for Kristian. Vi har valgt det siste, forteller foreldrene.

Søvnløse netter

Heidi forteller om mareritt hvor hun eller Bjørn våkner av at de skriker. Alt som har skjedd med sønnen deres har skapt mange bekymringer. Utdannelse, et sosialt liv og muligheten til å hverdagslige ting som å dra på stranda er langt fra en selvfølge for familien på seks.

– Da Kristian ble skadet gikk jeg på skolen og skulle utdanne meg som vernepleier, men to ganger måtte jeg avbryte studiet. Jeg kollapset og orket ikke er. Nå har jeg gitt opp utdannelsen, forklarer Bjørn.

Foreldrene har også tre andre barn som også har blitt påvirket av skaden til Kristian. Verst har det gått ut over lillesøsteren, forteller foreldrene.

– Det har nok mest gått ut over Dina. De to andre guttene er store på 14 og 18 år. Vi blir veldig isolerte og blir sittende hjemme. Kristian kan ikke være med i butikken eller på besøk. Vi kan ikke dra på tivoli eller stranda når vi har lyst som alle andre, vi må bli hjemme for vi har Kristian, sier Heidi.

– Både Dina og de ungene har mistet veldig mye av meg. Jeg har brukt, og kommer til å bruke veldig mye tid på saken til Kristian. Det er en livsvarig kamp, forteller  Bjørn før han tar en kort pause og legger til:

– Vi er ikke interessert i å straffe noen, men den gutten jeg lovte at dette skulle gå bra finnes ikke lenger. Kristian er ikke slik som han var før, men selv om han er borte, så glemmer vi han ikke. Vi kjemper for den han var, og den han er, sier han.

– Ikke funnet holdepunkter

Sykehuset i Østfold har følgende kommentar om saken til Kristian:

– Denne saken er behandlet i en rekke faglige instanser og det er ikke funnet holdepunkter for at det er en sammenheng mellom barnets skade og narkosen, forteller direktør kommunikasjon og samhandling ved sykehuset Anne Grethe Erlandsen og legger til at de utover dette ikke har noen kommentarer.
 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.