Maren ble navnet

«Go`vakker Thora» er i bruk, snart kommer en ferge til. Hun skal hete Maren.

«Go`vakker Thora» er i bruk, snart kommer en ferge til. Hun skal hete Maren. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Byens nyeste ferge har fått navnet Go' vakker Maren.

DEL

Det bestemte politikerne i kulturutvalget i går.

BAKGRUNN: Rådmannen ønsker å videreføre tradisjonen med å navngi fergene etter betydningsfulle kvinner i Fredrikstad.

Navnet Maren sto opprinnelig ikke i sakspapirene, der forslagene lød Go' vakker Anna, Katti, Anne, Natalia eller tante Karen. SV stemte mot Maren og ønsket enten Anna Backer (uten Go' vakker) eller Godgutten Pål.

Pål var heller ikke nevnt i sakspapirene, men SV fremholdt at det var en myte at fergene bare kan ha kvinnenavn og ville kalle opp den nyeste etter Pål Nielsen. Men flertallet gikk altså for Maren.

Her er historien bak navnene:

«Go`vakker Anna»

etter Anna Backer som var en av de første kvinnelige politikerne i Fredrikstad. Backer satt i bystyret som representant for Høyre og Frisindet Venstre fra 1911 til 1913.

«Go`vakker Katti»

etter Katti Anker Møller. Sammen med politikeren Johan Castberg fikk Anker Møller gjennomført lover som kalles «de castbergske barnelover» som blant annet ga rett til økonomisk støtte til ugifte mødre i tiden rundt fødselen. Lovene ble vedtatt i 1915 og har gjort Norge til et sosialpolitisk forbilde internasjonalt.

«Go`vakker tante Karen».

Karen Bjølstad var Edvard Munchs tante. Hun var født i Fredrikstad i Storgata 26. Hun ble sentral i Munchs liv og bidro til at han ble maler.

«Go`vakker Natalia».

Natalia Bing satt i kommunestyret i tre perioder, første gang hun ble valgt inn var i 1901. Den viktigste innsatsen hun gjorde var i Fredrikstad Sanitetsforening hvor hun var leder frem til 1924.

«Go`vakker Anne».

Anne Rimmers ble dømt til døden etter en brann hos en av rådmennene i Fredrikstad i 1653. Brannen spredte seg fort og rammet den nordre delen av byen. Rimmers fikk dommen på grunnlag at hun hadde gitt uttrykk for å ha spesielle evner, ikke eksplisitt for å ha forårsaket brannen. Søsteren Marte ble anklaget for å ha visst om Annes rolle i brannen og ble dømt til å rømme byen.
 

FBTV: Byfergen -  sekund for sekund.

 

Artikkeltags