Ett av medlemmene i gruppen, Ingvar Brynfors, er brannmann i Göteborg og deltok i slukningsarbeidet natt til 7. april 1990. Han sier til Sveriges Television at feil person fikk skylden for brannen.

Etterforskningen konkluderte med at en dansk lastebilsjåfør som mistet livet i brannen, tente på.

159 mennesker omkom i brannen.

Peker på mannskapet

Under en pressekonferanse lørdag ettermiddag, på dagen 23 år etter at skipet forlot Oslo med kurs for Frederikshavn, vil gruppen si hvem de mener startet de til sammen seks brannene om bord.

Etter det NTB forstår, vil gruppens konklusjon gå langt i å peke på at flere av mannskapet om bord på skipet kan ha vært skyldige.Også tidligere har det vært hevdet at brannen var påsatt av andre enn mannen som fikk skylden eller av flere personer. Det har også vært hevdet at eierne sto bak.

Det var vanskelig å finne ut av eierforholdene til skipet. Fergen var 20 år gammel, men var rustet opp for å settes inn på ruten Oslo – Frederikshavn.

Oppussingen var ikke ferdig, og skipet ble satt i drift med store sikkerhetsmangler. Den norske kapteinen og to danske redere ble dømt til fengsel, men gjennom årene er det gjentatte ganger blitt hevdet at saken ikke er blitt oppklart.

Krever ny etterforskning

Støttegruppen for etterlatte og overlevende etter Scandinavian Star har ikke vært involvert i arbeidet som nå presenteres, men er glad for initiativet.

– Scandinavian Star framstår som en ikke-oppklart mordbrann. Vi har gjentatte ganger bedt om ny politietterforskning, men har fått nei. Nye opplysninger har gjort at kravet om gjenopptaking har blitt stadig sterkere. Nå håper vi dette vil føre til at myndighetene tar opp igjen saken, sier Jan Harsem, mediekontakt i Støttegruppen.

Det er Stiftelsen Etterforskning Av Mordbrannen Scandinavian Star som står bak rapporten.

Gisle Weddegjerde er et av de norske medlemmene i gruppen som legger den fram. Han mener også at det nå må bli ny etterforskning.

Bevis

– Det vi presenterer er nye opplysninger og bevis på hva som har foregått. Det må føre til reaksjoner fra høyeste hold i Danmark og Norge. Myndighetene må gjenoppta og sluttføre etterforskningen, sier Weddegjerde.

Han forteller at det er 14 personer som samles i Bergen for å presentere funnene. Gruppen består av ti fagfolk med bakgrunn fra maritim sektor, brannvern og juss samt en passasjer, en pårørende, en fra Fellesforbundet for sjøfolk og forfatteren Kjell Ola Dahl som har skrevet "Dødens seilas" – en dokumentar om Scandinavian Star.

– Tragedien er dratt opp gang på gang i mediene, og så er den forsvunnet igjen. Nå mener vi de pårørende må få vite hva som skjedde, sier Weddegjerde.

– Vi har analysert all dokumentasjon som har vært tilgjengelig, blant annet 23.000 sider med avhør, snakket med passasjerer og pårørende og lest sjøforklaringen fra København. Vi har gått gjennom materialet gang på gang. Det er ikke spekulasjoner vi presenterer, men bevis, sier Gisle Weddegjerde. (©NTB)