Lever godt i Danmark

Trafikkerte i Fredrikstad: John Erik Martiniussen kjente igjen «Go'vakker Maren» da han i fjor besøkte Danmark.foto: privat

Trafikkerte i Fredrikstad: John Erik Martiniussen kjente igjen «Go'vakker Maren» da han i fjor besøkte Danmark.foto: privat

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Den er bygd i 1948 og er den siste av de tre «Go'vakker Maren»-fergene som ble produsert på FMV. Nå går den i rute på Sjælland i Danmark.

DEL

Det er Fredrikstad-mannen, John Erik Martiniussen, som kan fortelle dette. Han oppdaget fergen da han besøkte Danmark i fjor høst.

LES OGSÅ: Her er «Go'vakker Maren».

– Den er i høyeste grad oppegående og trafikkerer et lite sund utenfor Frederikssund på Sjælland, forteller Martiniussen til Fredriksstad Blad.

– For en som husker fergen fra tiden den gikk i Fredrikstad, er den fortsatt godt gjenkjennelig selv om det er foretatt enkelte omgjøringer, legger han til.

I forrige uke omtalte FB de tidligere «Maren»-fergene som gikk i rute på Glomma. De tre fergene det var snakk om gikk under betegnelsen motorferge I, II og III og ble tatt i bruk på begynnelsen av 1930-tallet. Samtlige ble på folkemunne kalt «Go'vakker Maren». Det er den siste av disse som nå trafikkerer i Danmark, nå under navnet «M/F Columbus».

LES MER: Byens nyeste ferge har fått navnet Go' vakker Maren.

Fergen ble solgt til Danmark i 1962 og gikk frem til 2002 mellom Sølager og Kulhuse. Deretter ble den solgt igjen og trafikkerte senere mellom Fyn og Fænø.

I 2005 ble «M/F Columbus» kjøpt av Jægerspris kommune, som i dag er eier og reder av fergen.

For kort tiden siden ble det bestemt at byens nye ferge skal hete «Go'vakker Maren», oppkalt etter de tre første motorfergene som ble satt i drift i Fredrikstad. Navnet er opprinnelig hentet fra et skuespill, skrevet av Oskar Braaten i 1927.

Artikkeltags