-Doktorene opplyste bare at jeg hadde jappesyken. Ingen fant noe fysisk galt, legene sa mye rart til meg. I 13 år var jeg i isolasjon. Jeg lå bare i sengen. En gang sa jeg til legen; om 20 år sitter dere med skjegget i postkassen, sier Morten Holm Pettersen.

Onsdag publiserte to Bergens-leger forskning som kan være gjennombruddet til å løse ME-gåten. Legene mener at ME er en fysisk sykdom.

– Alle har ment at det handler om vilje. Jeg har hele tiden visst at jeg var fysisk syk, at dette ikke handlet om psyken. Jeg er veldig glad for denne forskningen, det er mange unge som har det helt forferdelig, sier Holm Pettersen.

Torsdag fortalte Fredriksstad Blad om ME-syke Kristin Ludvigsen (18) som i snart fem år har vært syk. For henne ga forskningsresultatene håp.

Del på Facebook

Morten Holm Pettersen var selv 25 år da han ble syk. Da var han en lovende sprinter. Det var 100-meteren på 11 blank og sju meter i lengdehopp.

– De to første årene satt jeg i sengen og sov. La jeg med ned, kastet jeg opp, sier Holm Pettersen.
Han har fortrengt mye av sykdomsperioden.

– Musikken hjalp meg, jeg skrev tekster, sier 50-åringen, som fortsatt ikke er helt bra – selv om han fungerer i hverdagen.

Professor og ME-ekspert Ola Didrik Saugstad mener at flere ME-pasienter fortjener en oppreisning.
– Jeg har sammenlignet behandlingen av ME-syke med den som psykisk syke fikk på 50- og 60-tallet da de ble lobotomert. Med det prøver jeg å si at de har fått en veldig dårlig og en ytterst kritikkverdig behandling, sier professor Ola Didrik Saugstad til tv2.no.

PS! Morten Holm Pettersen holder i morgen, tirsdag, foredrag om sitt liv som ME-syk under temakvelden til «Sorg & Omsorg» på Cafe Britannia.