Kuran vant toppstriden

Peter Kuran og Gretha Thuen før kveldens nominasjonsmøte på hotell Victoria.

Peter Kuran og Gretha Thuen før kveldens nominasjonsmøte på hotell Victoria. Foto:

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

Gretha Thuen og Peter Kuran kjempet tirsdag kveld om å bli Høyres ordførerkandidat i Fredrikstad i 2015. Vi rapporterte direkte fra nominasjonsmøtet.

DEL

Fra tirsdag kveld:

Gretha Thuen har flere års erfaring som ordfører i Våler. Nå bor hun i Fredrikstad og har blitt lansert som ordførerkandidat for Høyre her.

Men Peter Kuran, gammel ringrev i Fredrikstad-politikken, vil også bli partiets ordførerkandidat – som han var ved forrige kommunevalg. I dag er han gruppeleder for Høyre i bystyret.

Beklager lekkasje

I kveld er 55 stemmeberettigede medlemmer i Fredrikstad Høyre samlet på nominasjonsmøtet på Victoria hotell.Stortingspolitiker Ingjerd Schou fra Spydeberg leder møtet. Nominasjonskomiteens innstilling blir orientert om av komiteens leder Thomas Jahreie.

Jahreie konstaterer i sitt innlegg at listen på kandidater ble lekket til Fredriksstad Blad før nominasjonsmøtet. 

– Jeg reagerer sterkt på det, sier han, og legger til at hva motivet for lekkasjen var blir spekulasjon.

– Mistillit

Peter Kuran sier på nominasjonsmøtet at han oppfatter listeforslaget som mistillit til den sittende bystyregruppa. Bare fem av de 11 fra Høyre i dagens bystyre er ført opp blant de 11 på topp på nominasjonskomiteens forslag.

Tor Prøitz er sterkt uenig i at listeforslaget er mistillit til den sittende bystyregruppa.

Nominasjonskomiteen foreslår å kumulere fire på listen. Rune Grundekjøn og Ola storli foreslår at partiet bare kumulerer én.

 – Feil på CV

Rune Grundekjøn mener Marita Hollen ikke er egnet som kandidat på grunn av feilaktig oppføring av en bachelorgrad på sin CV. Marita Hollen kaller dette et personangrep. Hun sier at feilen ble rettet opp og reagerer på Grundekjøns fremstilling.

Et klart flertall på Høyres nominasjonsmøte vil kumulere bare én kandidat. 50 for, bare fem støttet nominasjonskomiteens forslag på fire kumuleringer.

Peter Kuran lanseres som motkandidat til Gretha Thuen av Michael Meyer.

– Thuen er alltid lyttende

Det er ingen andre forslag på toppkandidat. Tor Prøitz og Thomas Jahreie anbefaler Thuen.

– Thuen er lyttende, alltid forberedt og en politisk klegg, sier Prøiz.

Jahreie minner om at Thuen har vært ordfører (i Våler, red.anm.) og ble gjenvalgt tre ganger. Hun har ledet et asylmottak og er en gründer.

Kuran blir valgt

Marianne Kristiansen anbefaler Kuran. Kristiansen mener partiet må opptre strategisk og går for Kuran. Hun synes Kuran har gjort en fantastisk jobb og er populær og samlende.

Thuen får ordet. hun sier at politikk dreier seg om tillit og hun stiller seg til disposisjon. Sier også at hun er fri fra indre stridigheer og vil gjøre en god jobb.

Kuran får ordet. Han stiller seg også til disposisjon. Han sier at han er sulten på å føre politikk.. Kuran fremhever også samarbeidet på borgerlig side som har gjenoppstått.

Skriftlig votering og opptelling viser at resultatet ble 36 stemmer for Kuran og 19 for Thuen. Kuran er dermed valgt som Høyres toppkandidat med stor majoritet.

På andre plass på Høyres liste velges Truls Velgaard, mens Rita Holberg får tredjeplassen.

Artikkeltags