Gå til sidens hovedinnhold

Konkurs på Øra - 18 mister jobben

Artikkelen er over 6 år gammel

Etter «knallrøde» tall helt fra oppstart er det slutt. Mandag ble konkurs åpnet i North Sea Biodiesel AS (tidligere Uniol AS).

Etter to års planlegging åpnet biodieselanlegget i juni 2009. Selveste miljøvernminister Erik Solheim sto for åpningen av fabrikken til 350 millioner kroner.

Et snaut halvår etterpå innførte den rød/grønne regjeringen avgift på biodrivstoff, og bedriften så seg nødt til å permittere ansatte.

Slitt tungt

Siden da har man stort sett jobbet i motvind.Les også: Fortsatt full stans hos Uniol

I 2012 overtok det Luxembourg-baserte selskapet Einer Energy Holding Sarl selskapet fra de norske eierne, som da blant annet besto av Østfoldkorn BA (12,9%) og Øraveien Industripark AS (16,11%).

I oktober i fjor endret man navnet fra Uniol til North Sea Biodiesel.

– Selskapet har i en periode hatt vanskeligheter som følge av markedsmessige utfordringer. Det har vært arbeidet med å få på plass en langsiktig finansiell løsning som en forutsetning for videre drift. Det ble imidlertid i forrige uke klart at vi dessverre ikke ville komme i mål med dette, og da hadde ikke styret lenger noe annet valg enn å begjære oppbud, sier styreleder Morten Bjønnstu.
For de ansatte kom ikke konkursen som noe sjokk.

Har ant det

– Vi har ikke fått så veldig mye informasjon underveis, men har visst at det har blitt jobbet i lang tid for å finne løsninger. Så vi har jo ant der verste, sier tillitsvalgt Roar Frølandshagen.

– Vi var jo permittert i hele 2010, og ved drift har det også blitt produsert lite, sier Frølandshagen.
Ifølge BizWeb hadde man i årene 2008-2012 negativt årsresultater på mellom 21 og 38 millioner kroner. Bortsett fra i 2011 da regnskapet viste et minus på kun 330.000 kroner.

- Trist

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) skulle ønske det fremdeles hadde vært aktivitet på Uniol-anlegget.

- Det er alltid trist når en lokal bedrift legger inn årene, men vi har også sett at driften har stått i ro over lang tid, sier Nygård.

Han er ikke kjent med noen planer for anlegget på Øra.

Kommentarer til denne saken