Kjemper videre for sin døde sønn

– Når så alvorlige feil ikke får konsekvenser for sykehusene eller helsepersonell, vil heller ikke noen lære av feilene, sier Ingjerd Daae.

– Når så alvorlige feil ikke får konsekvenser for sykehusene eller helsepersonell, vil heller ikke noen lære av feilene, sier Ingjerd Daae. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Isak døde to år gammel etter en sykehustabbe. Hans mamma Ingjerd Daae (42) kjemper nå for at politiet skal etterforske alle unaturlige dødsfall på sykehus.

DEL

Fredag var det tre år siden den lille gutten fra Lisleby døde etter en mandeloperasjon ved Sykehuset Østfold (SØ).

Del på Facebook

Lillebroren til Isak, Noa (2), rakk aldri å se storebroren.

Noa viser oss stolt en liten utgave av Lynet Mcqueen.

– Det er sårt å tenke på at de aldri fikk truffet hverandre. De er så like, men likevel forskjellige, sier tobarnsmoren og tar opp sønnen på fanget. I glass og ramme ved siden av står bildet av Isak.

Les også: Isak ble bare to år

Demonstrasjon foran tinget

Isak var en såkalt risikopasient, han var født med Prader Willi Syndrom.
Etter operasjonen stoppet Isak å puste.

Ifølge journalene ble gutten helt blå – og fraktet til Rikshospitalet. Seks dager etter operasjonen døde Isak.

Statens helsetilsyn mener Sykehuset Østfold ikke overvåket Isak på en forsvarlig måte. Men ingen fikk advarsel eller mistet sin autorisasjon.

– Når så alvorlige feil ikke får konsekvenser for sykehusene eller helsepersonell, vil heller ikke noen lære av feilene, sier Daae.

Torsdag 10. februar skal forslaget om en medisinsk havarikommisjon opp i Stortinget. Helseministeren vil ikke gå for forslaget – se egen sak.

Onsdag den 9. februar skal Ingjerd Daae sammen med andre pårørende som har mistet en av sine kjære i såkalt unaturlig død ved sykehuset, demonstrere utenfor Stortinget.

– Når en av dine nærmeste dør unaturlig på sykehuset, er du rettsløs. Ingen pårørende er i dag juridisk sett part i saken, sier Ingjerd Daae.

Ifølge Meldesentralen, som driftes av Statens helsetilsyn, ble det i 2009 registrert 442 unaturlige dødsfall ved landets sykehus.

Les også: Helsetilsynet: Vi gjør så godt vi kan

Fortsatt tøffe dager

FB har møtt Ingjerd Daae tre ganger siden Isak døde. Nå har hun mistet sitt lange, røde hår. Hudlegene mener det er stress.

– Det har vært en tøff kamp. Systemene må endres, slik at ikke Isak døde helt forgjeves, sier Daae.

Og legger til:

– Når noen dør en unaturlig død ellers i samfunnet, er politiet på åstedet innen 24 timer. Men skjer det på sykehuset, er det ingen som sikrer spor. Sykehuset har, ifølge om de såkalte 3.3-meldingene, to måned på seg til å melde inn saken til Helsetilsynet. Alt skjer via brev. Politiet har jo både økokrim og Kripos. De skulle også hatt en avdeling for helse, sier Daae.

– Hva med utrykningsgruppen som ble startet opp i sommer som et prøveprosjektet?

– Den er underlagt Statens helsetilsyn, og rykker bare ut i noen tilfeller. Gruppen har heller ikke hjemmel til å ta blodprøver, svarer Daae.

Les også: Hvem roter på Isaks grav

Fem advarsler

Ifølge Meldesentralens årsrapport ble det i løpet av to år mottatt 3.5000 meldinger fra sykehusene om uønskede hendelser. I 42 tilfeller ble handlinger utført av helsepersonell vurdert. Kun fem saker ble avsluttet med advarsel.

– Vi er skuffet over at helsepersonellet går fri og at politiet aldri fikk gransket saken. Helsetilsynet i Østfold mente det ikke var grunn til en påtale i vår sak.

– Helsetilsynet tilråder svært sjelden at politiet starter en uavhengig gransking, samtidig har ikke politiet den nødvendige ekspertise.

– Det er ikke nye opplysninger i denne saken, så vi har ingen ny kommentar, sier kommunikasjonsdirektør Anne Grethe Erlandsen ved SØ.

Les også: Isak ble bare to år

Les også: Helsetilsynet: Vi gjør så godt vi kan

Les også: Hvem roter på Isaks grav

Artikkeltags