Fredrikstad bystyre har nettopp vedtatt at driften av det nye sykehjemmet på Østsiden pluss ett av de etablerte sykehjemmene skal konkurranseutsettes.

Nå kan altså kommunen få en kjempegevinst, dersom tallene fra NHO holder stikk.
–Jeg vil tippe at Fredrikstad kommune vil få inn fem eller seks tilbud på driften. Vår erfaring er at tilbudene kommer til å ligge ganske likt, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service, som organiserer bedrifter som leverer slike anbud.

Les også: Politikerne setter sykehjem ut på anbud

I Fredrikstad kan det også være aktuelt at kommunen leverer eget tilbud – i konkurranse med private firmaer.

– Jeg tror jeg kan vedde på at et av de private firmaene vinner anbudskonkurransen. Men neste gang sykehjemsdriften skal på anbud, er jeg mye mer usikker. Erfaring viser at det offentlige gjerne rister av seg uvaner og kommer sterkere tilbake, sier Furulund.
NHO har nå laget omfattende utregninger for å sammenligne hva det er mulig å tjene ved overgang til privat sykehjemsdrift. Ifølge NHOs tall kan Fredrikstad etablere 127 nye sykehjemsplasser for det kommunen ville ha spart ved å gå over til 100 prosent privat sykehjemsdrift eller selv slanke utgiftene sine til samme nivå.

Les også: - Kampen er tapt

100.000 kr. billigere

– Fredrikstad kommune har i dag en uttelling på 767.000 kroner per sykehjemsplass. Tall vi sitter på viser at våre medlemmer kan greie å levere den samme tjenesten for over 100.000 kroner mindre, sier næringspolitisk direktør i NHO, Dag Ekelberg, som var med å presentere sykehjemsundersøkelsen fredag.

Hvaler kommune har etter en lignende vurdering bestemt seg for ikke å sette sykehjemsdriften ut på anbud. Men noen av politikerne er usikre på om de hadde godt nok beslutningsunderlag.


– Vi har medlemsbedrifter som er villige til å bruke tid på å regne på dette og gi kommunen en konkret pris. Da ville kommunen hatt et sikrere grunnlag for å si ja eller nei til anbud, sier Furulund til FB.

Les også: Politikerne setter sykehjem ut på anbud

Les også: - Kampen er tapt

Les også: Ingen nye sykepleiere vil jobbe på sykehjem