Jon-Ivar Nygård fyller 40 år i dag

Jon-Ivar Nygård forteller at mye kan skje i politikken. - Men om partiet ønsker det, stiller jeg gjerne til gjenvalg som ordfører ved neste valg.

Jon-Ivar Nygård forteller at mye kan skje i politikken. - Men om partiet ønsker det, stiller jeg gjerne til gjenvalg som ordfører ved neste valg. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Byens ordfører følges med argusøyne.

DEL

Jeg er bevisst på at jeg er ordfører hele tiden og at alt jeg gjør synes. Det legger selvsagt noen begrensninger på livet, men jeg har så langt ikke opplevd noe ubehag, sier Jon-Ivar Nygård.

Han gir oss et morsomt eksempel, som viser at han følges med argusøyne:
– En helg hadde jeg kommunens bil stående utenfor huset. Bilen ble fotografert og bildet sendt til flere politikerkollegaer, med et kritisk spørsmål: bruker ordføreren bilen i privat sammenheng? Jeg skulle bruke bilen i tjeneste, så jeg hadde legitim grunn til å ha den med hjem.

Les også: Fullblods politiker.

40-åringen er oppvokst på Selbak, sammen med den to år yngre broren Morten. Mye lek og en kort tid innom speideren i Metodistkirken på Kjølberg hørte med til barndommen. Men det ble AUF som fikk hans engasjement.

– Jeg ble vervet til AUF av en tremening på Kongsten-messa i 1989, og ble dermed medlem av Torsnes AUF, men de hadde ikke møter på den tiden. Et halvt år senere kom jeg med i lokallaget i Fredrikstad, hvor Wenja Ringen var leder.

Ikke lenge etter satt han selv med lederklubba. I forbindelse med kommunesammenslutningen ble også distriktets AUF-lag samlet til ett rike, og Nygård ble etter hvert leder.

Les også: Ønsker at Fredrikstad skal være en vekstkommune.

Det medførte at han også ble ungdommens representant i styret i Fredrikstad Ap. Han ble dessuten innvalgt i Østfold AUF, i miljøutvalget og som nestleder.

Allerede i 1990 ble Nygård representant for AUF i Fredrikstad Faglige Samorganisasjon (dagens LO), et verv han hadde frem til 1996.
– Før valget i 1993 kjempet AUF for å få inn flere unge i det nye kommunestyret. Vi var flere som kom inn, blant annet jeg, som den yngste, 19 år gammel.

Siden har han vært fast bystyremedlem, det vil si i snart 20 år. Med andre ord halve livet. I sin første periode ble han første varamedlem til formannskapet og medlem i planutvalget. I neste leder for administrasjonsutvalg og forhandlingsutvalg.

– Det medførte at jeg fikk god innsikt i kommunens virksomhet, tilføyer han.

I 2003 ble han ansatt som personalrådgiver i kommunen, men etter to år ble han gruppeleder for Ap etter Terje Moland Pedersen. I neste periode ble han heltidspolitiker, før han ble ordfører ved siste valg.
– Jeg trives veldig godt i stillingen, og synes det er spennende å bli kjent med mange mennesker og miljøer, som jeg ellers ikke hadde fått kjennskap til. Aller mest er jeg glad for å arbeide for å nå de politiske mål vi har satt oss, og mener vi har fått til mye på kort tid.

Selv har jeg ingen nyttårsforsetter

Nygård forteller at arbeidet som ordfører tar mye av tiden. Men også familien. Han er samboer med Anne Gro Bjerknes, og han har tre barn fra et tidligere forhold: Tuva (11) og tvillingene Emma og Adrian (8).
– Jentene er opptatt med turn og gutten spiller fotball.

Selv har han som mål å trene to ganger i uken, på treningsstudio.
– Men jeg innrømmer gjerne at jeg ikke alltid får det til. Selv har jeg ingen nyttårsforsetter verken når det gjelder trening eller andre forhold, det har jeg ingen tro på, sier han nøkternt.

Han karakteriserer seg som en rolig og avbalansert person, som det er vanskelig å stresse opp.

Etter St. Olav vgs. og førstegangstjeneste tok han statsvitenskap, sosialøkonomi og historie.
– Jeg var nesten i mål med et hovedfag, men så ble det politikken som krevde tiden. Og slik har det blitt.

40-årsdagen markeres med en samling med familien. Vennefest er berammet senere.

Artikkeltags