Jernbanestrid truer Fredrikstad

Går for hurtigtog utenom Fredrikstad Sarpsborg-ordfører Jan Engsmyr vil ha dobbeltsporet direkte fra Råde til Sarpsborg. Arkivfoto: Trond Thorvaldsen

Går for hurtigtog utenom Fredrikstad Sarpsborg-ordfører Jan Engsmyr vil ha dobbeltsporet direkte fra Råde til Sarpsborg. Arkivfoto: Trond Thorvaldsen

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Enigheten om dobbeltspor gjennom alle Østfold-byene er brutt. Sarpsborg-ordfører Jan Engsmyr ser for seg et nytt knutepunkt i Sarpsborg og en lokalbane til Fredrikstad.

DEL

I dag møtes politikere og jernbaneplanleggere på Ski for å diskutere fremtiden for Østfoldbanen. I torsdagens Sarpsborg Arbeiderblad kastet Engsmyr inn en brannfakkel. Han ønsker at Jernbaneverket skal gå videre med planene om å kombinere høyhastighetstog og intercitytog, og bygge en felles stasjon for Nedre Glomma i Sarpsborg.

Del på Facebook
Denne løsningen innebærer at dobbeltsporet vil legges rett fra Råde til Sarpsborg og at Fredrikstad beholder dagens enkeltspor. Jernbaneverket vil i så fall bygge ny stasjon på Grønli, men strekningen fra Råde til Sarpsborg om Fredrikstad blir i praksis en sidebane med lavere hastighet.

40 minutter Oslo-Sarpsborg

Med Engsmyrs forslag vil reisetiden mellom Oslo og Sarpsborg komme ned i 40 minutter. Ordføreren ser også for seg at østfoldingene kan reise til kontinentet fra en ny Sarpsborg stasjon ved Sannesund. Det blir trolig bare ett stopp på høyhastighetsbanen i fylket. Reisende fra Fredrikstad må komme seg til Sarpsborg for å dra til utlandet.
– Alle skal få intercitytog, men ikke alle togene bør nødvendigvis gå innom samtlige byer, sier Engsmyr til SA.

– Svært uheldig

Fredrikstad-ordfører Eva Kristin Andersen reagerer kraftig på forslaget.
– Jeg liker ikke at han bryter med den fulle enigheten som vi har hatt i Østfold om å legge dobbeltsporet innom alle byene, sier ordføreren til FB.
Fylkesordfører Ole Haabeth har også brukt mye tid og krefter på å få et samlet Østfold til å stå bak kravet om en intercitylinje innom alle byene. Nå bryter Engsmyr ut og sender et signal til stortingspolitikerne om at østfoldingene er uenige.

Del på Facebook
På Stortinget er det et klart flertall som vil bygge høyhastighetsbaner, og strekningen Oslo-Göteborg står høyt på ønskelisten. I tillegg til regjeringspartiene har Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti uttrykt seg positivt om lyntog.

Artikkeltags