Det er et vedtak i OKH-komiteen (opplæring, kultur og helse) i Østfold fylkekommune om forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i videregående skoler som har satt fart i debatten om bruk av niqab.

Leyla Hasic fra Bosnia fortalte på en pressekonferanse i Sarpsborg igår om hvorfor hun forlanger respekt for sitt valg om å bruke niqab (plagg som dekker hele ansiktet).

Støttes av AUF

Hun får støtte av Østfold AUF som går sterkt imot standpunktet til sitt moderparti i denne saken.
Inger -Christine Torp og Shakeel Rehman fra Arbeiderpartiet sikret et 8-2 flertall for forbud sammen med Høyre, FrP, KrF og Sp. Venstre og SV stemte imot.

Vedtaket lyder slik:
«Elevene skal ikke bruke plagg som helt eller delvis dekker elevens ansikt. Forbudet omfatter ikke hodeplagg der ansiktet er fullt synlig. Forbudet gjelder skolens område.»

– Arbeiderpartiets to representanter stemte for et niqab-forbud. Det er ikke bra.
Det sier Sindre Lysø i AUF Østfold.

Han gir sin fulle støtte til blant annet Leyla Hasic som etter lange religiøse vurderinger har kommet til at niqab er et viktig symbolplagg for henne.

Les også: – Et forbud mot heldekkende hodeplagg betyr det samme som å si at en elev ikke er velkommen på skolen. Det er vi kritisk til.

Levde på vestlig måte

– Jeg er 27 år og har bodd lenge i Norge. Jeg er født muslim, men var ikke tidligere veldig utøvende. Jeg levde som en vestlig jente og brukte verken hijab (vanlig skaut) eller niqab og trodde Islam var en kvinneundertrykkende religion. Jeg søkte endog i andre religioner. Men etterhvert fikk jeg øynene opp for Islam og har gjennomgått en lang modningsprosess. Den kulminerte med at jeg for fem måneder siden valgte å bære niqab.

Hun skal inn på Greåker videregående skole til høsten er redd for at holdningen til fylkespolitikerne skal velte hennes muligheter for å ta utdanning.

Leyla er alenemor og har delvis brutt med sin familie.

Hun vil avkrefte myten om at muslimske kvinner i Norge trues til å gå med niqab.
– Det er istedet stikk motsatt. Vi må kjempe for å praktisere dette.

Vi må kjempe for å praktisere dette

Hun sier at niqab er etsymbolplagg for å vise at hun hengir seg til den islamske religion.
– Jeg finner en indre ro og fred gjennom å bære niqab. Jeg hadde tidligere en tomhetsfølelse i mitt liv. Det var noe som manglet. Niqab gir meg kontakt med min gud og er en måte å vise min tro på og jeg samler «poeng» for å komme til et bedre sted etter min død.

Leyla hevder at færre enn 100 kvinner i Norge bruker niqab.
Hun mener at omkring 15-20 av disse igjen er etnisk norske.
– Det skulle illustrere godt at dette ikke er noe man blir tvunget til å gjøre.

Skjuler identiteten

– Men du forstår at det kan være vanskelig for eksempel for en lærer å slå fast identiteten til elevene dersom niqabbruken blir utbredt?
– Nei, det forstår jeg ikke. Jeg vet godt hvem som skjuler seg bak en niqab. Vi er ikke like av den grunn. Dessuten har vi lov til å «lette på sløret» i møte med myndighetspersoner som skal bekrefte vår identitet, sier Leyla som tror at et niqabforbud i Norge kan bli starten på at også andre sider ved en religionsutøvelse blir forbudt.

Det er ikke fylkespolitiker Gretha Thuen i Høyre enig i:
– Jeg støtter forbudet. Det er snakk om en pedagogisk situasjon. Det er vanskelig å ha en dialog med mennesker man ikke kan se ansiktet til. Jeg tror også at noen kvinner kan oppleve frihet ved å ikke bruke dette plagget på skolen, sier hun blant annet på Østfold fylkeskommunes nettside.

– Et forbud fremmer intoleranse og fremmedfrykt, sier Sindre Lysø i AUF.