Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg måtte finne nytt fosterhjem

Artikkelen er over 8 år gammel

– Jeg måtte forlate fosterhjemmet og finne et nytt. Jeg hadde ikke klart meg uten en god venn, fortalte Bettina (17) for Kronprins Haakon.

Anledningen var markeringen av Dignity Day på Glemmen videregående skole onsdag, der egen og andres verdighet var de samme tema som H.K.H. Kronprinsregenten Haakon selv arbeider for å sette på dagsorden verden over.

Fikk hjelp av venninne

– Noe skjedde mellom min fosterfar og meg som gjorde at jeg måtte bytte fosterhjem. Jeg hadde ikke noe sted å gjøre av meg. Da fikk jeg uvurderlig hjelp av en venninne, forteller Bettina (17), som ikke gruet seg spesielt til å fortelle sin historie til Kronprinsregenten.

– Nei, jeg tenkte ikke så mye over det. Jeg er alltid litt nervøs, men jeg har snakket til store forsamlinger før, sier hun.

Se video: Her forteller Bettina (17) sin historie. Artikkelen fortsetter under videoen.

Ros fra Kronprinsregenten

En rekke elever fortalte Kronprinsen sine historier.

Foran en fullsatt sal av elever og gjester tok mange mot til seg og delte fortellinger om vennskap, seksualitet, anger, respekt, verdighet, hjelpsomhet og mye annet.

– Det skal stort mot til å stå frem og fortelle disse historiene, sa Kronprinsregenten etter å ha hørt elevene åpne seg.

Det er ikke mange skoler jeg har hørt mer positivt om enn Glemmen videregående

– Jeg synes dere har vært særlig flinke til å sette dette på dagsorden her på skolen. Det er ikke mange skoler jeg har hørt mer positive ting om enn Glemmen videregående skole, sa Kronprinsregent Haakon, til stor jubel og applaus fra elevene.

Historiene som ble fortalt kom frem gjennom grupperbeid, ledet av lokale veiledere. Både artisten marianne Antonsen og GatemagaZinets redaktør Mona Eieland var blant disse veilederne.

Verdensomspennende

Kronprinsregenten selv innledet om Global Dignity, og fortalte elevene om det omfattende arbeidet som Kronprinsregenten selv satte i gang i 2006, i samarbeid med den amerikanske fattigdomsbekjemperen John Hope Bryant og den finske filosofiprofessoren Pekka Himanen.

Tanken bak «Global Dignity» er å sette fokus på den universelle retten alle mennesker har til å leve et verdig liv.

– Gjennom valgene vi tar, måten vi bruker våre ressurser på og hvordan vi møter hverandre, kan vi styrke andre menneskers verdighet, sier Kronprinsregent Haakon.

Se video: 18-åringen mener han ville blitt narkolanger hvis han var blitt værende i Gressvikgjengen.

Kommentarer til denne saken