– Jeg har gått med selvmordstanker

Jo flere som kjemper sammen mot mobbing, jo mer slagkraft får kampen, mener Terje Bratland.

Jo flere som kjemper sammen mot mobbing, jo mer slagkraft får kampen, mener Terje Bratland. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Han ble midtpunkt for hele verdenspressen da han i fjor sommer arrangerte rosetoget i Oslo. Men livet har ikke alltid smilt til Terje Bratland (39) fra Kråkerøy.

DEL

– Jeg var et mobbeoffer i oppveksten. Spesielt ille var det under årene på ungdomsskolen. Da gråt jeg meg i søvn om kvelden og skulket skolen for å holde meg borte fra visse fag, forteller 39-åringen til Fredriksstad Blad.

Les også: – Han skal ikke få knekke meg.

– Ødela yrkesdrømmen

Han bruker nå mye av sin tid på synliggjøre omfanget av mobbing og hvordan det rammer barn og unge hver dag. Engasjementet har ført ham til maktens innerste korridorer på Stortinget, hvor det fredag skal arrangeres et eget seminar om bekjempelse av mobbing i skolen.
– Mobbingen ødela skolegangen for min del, og – dessverre – også den store yrkesdrømmen, sier Bratland.

Han forteller åpenhjertig om dårlige opplevelser fra årene ved Kråkerøy ungdomsskole.
– Det var en gruppe eldre elever som stadig var ute etter meg. Jeg husker ennå frykten for å bli kastet i den såkalte «dammen» ved skolen.

Rektor ved Kråkerøy ungdomsskole, Carsten Henriksen, beklager de opplevelsene eks-elev Terje Bratland sitter tilbake med.

Skulket skolen

– Fortalte du noen om de vonde opplevelsene?
– Nei, det var vanskelig å si noe hjemme. I stedet ble det til at jeg begynte å skulke deler av undervisningen for å holde meg unna. Jeg dro til byen og var der.

Det var Bratland som tok initiativet til rosetoget i Oslo etter 22. juli i fjor. En markering som samlet utrolige 200.000 mennesker. Det var også rosetoget som tente gnisten til antimobbeengasjementet.
– Jeg kom i kontakt med en 14 år gammel jente som var berørt av terrorhandlingene på Utøya. Hun fortalte samtidig at hun ble mobbet og hadde det vondt på skolen, forteller han.

Jeg kjente meg så altfor godt igjen i det hun kunne fortelle – og det rørte ved meg

– Jeg kjente meg så altfor godt igjen i det hun kunne fortelle – og det rørte ved meg.
Terje Bratland sier at han selv var så langt nede da mobbingen sto på som verst under skoleårene, at han gikk med selvmordstanker.

Kritisk til skolen

I dag er han kritisk til at skolen ikke gjorde mer for å komme problemet til livs.
– Skoleledelsen burde i større grad tatt tak i det som skjedde. Heldigvis har jeg helt andre erfaringer fra de idrettslagene jeg var innom, sier Bratland.

Skoleledelsen burde i større grad tatt tak i det som skjedde

Han skryter av årene både i Kråkerøy IL og tidligere Stjernen sykkel, hvor han mener miljøet var bra og mobbing et ikke-problem.
– Jeg mener skolen generelt har mye å lære av idretten når det gjelder det å skape et godt og trygt miljø for barn og unge.

Den utflyttende Kråkerøy-gutten er i dag medlem av Høyres lokallag på Frogner. Målet på sikt er å påvirke partiets antimobbepolitikk.

– Må jobbe konkret

– Jeg har en rekke konkrete forslag jeg håper å få gjennomslag for etter hvert. Det handler blant annet om hvordan skolen bør gå inn og jobbe med den enkelte sak, fremholder Bratland.

Han ønsker blant annet en modell à la konfliktrådet – hvor mobbeoffer, mobber, deres foreldre og skolen setter seg ned sammen og utarbeider en «kontrakt» for hvordan man skal løse saken.

Artikkeltags