– Jeg har fått den beste julegaven

endeligNatalie Eriksen (21) fikk årets julegave. Likestillings- og diskrimineringsombudet har avgjort at Fredrikstad kommune handlet i strid med loven da hun ble oppsagt fra Åpen Omsorg i sommer. foto: trond thorvaldsen

endeligNatalie Eriksen (21) fikk årets julegave. Likestillings- og diskrimineringsombudet har avgjort at Fredrikstad kommune handlet i strid med loven da hun ble oppsagt fra Åpen Omsorg i sommer. foto: trond thorvaldsen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Hun ble sagt opp tre dager etter å ha fortalt om sine psykiske lidelser som ungdom. Oppsigelsen klaget hun inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet, og fikk medhold.

DEL

– Det er en seier. Å vite at behandlingen jeg fikk ikke var riktig. At behandlingen jeg fikk ikke handlet om at jeg hadde gjort en dårlig jobb i opplæringsperioden, sier Natalie Eriksen.

Natalie hadde psykiske lidelser som ung, men er for lengst ferdig med den perioden. Derfor søkte hun jobb hos Åpen Omsorg på Kråkerøy, og opplæringstiden gikk bra.

–Jeg fikk stadig høre at jeg gjorde en god jobb.

Sto frem på Dagsrevyen

Etter endt opplæring avtalte Natalie vakter fredag 17. juni for den neste uken. Samme kveld fortalte hun i Dagsrevyen om ungdomsår med psykiske lidelser. 

Også lørdag ble det avtalt noen ekstravakter.

Men da hun kom på jobb mandag morgen 20. juni, ble hun trukket til side og fikk beskjed om at det var bekymring rundt hennes arbeidsutførelse. 

– Det kom som et sjokk, for jeg hadde fått gode tilbakemeldinger i opplæringsperioden. Jeg hadde regnet med reaksjoner i etterkant, men ikke oppsigelse, sier Natalie.

Klaget på oppsigelsen

– Etter samtaler med Ragnhild Heggen i Rådet for psykisk helse, klaget vi inn saken til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). Jeg følte nemlig at jeg ble sagt opp fordi jeg sto frem på Dagsrevyen fredagen før.

Fikk medhold

Ventingen på svar gjorde Natalie usikker på jobbsøking andre steder.

– Jeg følte at det var ubehagelig å søke på ny jobb, da jeg hadde fått sparken fra den forrige.

Men så kom svaret i postkassen. 

– Det var årets julegave. Jeg jublet i det jeg leste og ringte alle jeg kjente.

LDO hadde kommet frem til at Natalie ble diskriminert da hun ble oppsagt. De utdyper at Åpen Omsorg blant annet skriver at hvis psykiatrihistorien hadde vært kjent, ville den gitt større forståelse for hennes væremåte. Væremåten blir deretter brukt som begrunnelse for at hun mangler de nødvendige personlige egenskapene for å utføre jobben.  

Egen Facebook-gruppe

I den lange ventetiden var det godt å ha venner og familie rundt seg. 

Broren til Natalies stefar opprettet en Facebook-gruppe i høst. Gruppen «Psykisk helse for ungdom har fått et ansikt men det koster å stå frem», har hjulpet Natalie.

– Jeg har fått telefoner fra hele landet, til og med fra Sverige og Danmark, fra mennesker som har opplevd urettferdighet slik som meg. Det var godt å vite at jeg ikke var alene. 

Siden har også bidratt til at Natalie har kommet i kontakt med personer hun gjerne vil hjelpe. 

Senket skuldrene

Svaret fra LDO har gjort at Natalie har senket skuldrene og igjen føler hun kan søke på jobb. 

– Jeg er helt ferdig med psykiatrien, og er lei av stemplet og å hele tiden bli dratt tilbake. Det er en gammel historie. 

Og Natalie angrer overhodet ikke på at hun sto frem på tv. 

– I psykiatrien møter man mye stigma, og jeg har inntrykk av at få vil røre ved det. Spesielt politikere. Men det finnes unntak.

Takker Laabak

Natalie takker Frp-politiker Bjørnar Laabak, som hun mener gjorde god jobb i saken siden begynnelsen.

Jeg var av den oppfatning og er fremdeles at den administrative delen av kommunen burde ryddet opp i dette med en gang, og løst saken. Egentlig burde ikke saken oppstått i det hele tatt, sier Bjørnar Laabak.

Han mener administrasjonen burde forstått at det var en uheldig håndtering. 

Laabak er nøktern når han får høre at Natalie takker ham for innsatsen.

– Jeg er glad det ble et bra utfall i saken.

Ordfører Jon-Ivar Nygård sier at de normalt vil rette seg etter avgjørelsen og at det er en sak administrasjonen vil ta stilling til. 

Artikkeltags