– Jeg frykter for livet mitt

Skremt: – Angsten for at jeg skal ta mitt eget liv blir ikke mindre med vissheten om at jeg går på medisiner som kan fremkalle selvmordstanker.  Likevel har legen  sagt at de trenger plassen min her på Veum i påsken. Nå er jeg så desperat at jeg velger å fortelle min historie til avisen, sier småbarnsmammaen.Alle foto: Randi Kristoffersen

Skremt: – Angsten for at jeg skal ta mitt eget liv blir ikke mindre med vissheten om at jeg går på medisiner som kan fremkalle selvmordstanker. Likevel har legen sagt at de trenger plassen min her på Veum i påsken. Nå er jeg så desperat at jeg velger å fortelle min historie til avisen, sier småbarnsmammaen.Alle foto: Randi Kristoffersen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg har vakre barn som fortjener en frisk mamma. Vær så snill, la meg få være på Veum i ferien.

DEL

Det er Fredrikstad-kvinnens bønn til Sykehuset Østfold avdeling psykiatri:

– Legen har sagt at jeg må overflyttes DPS-døgn (distriktspsykiatrisk politiklinikk) før påskeferien, fordi de trenger plassen min. Men jeg er livredd for meg selv, når angsten kommer blir det helt svart. Jeg frykter at jeg vil skade meg selv alvorlig, eller enda verre – ta mitt eget liv, sier kvinnen i starten av 30-årene.

Og legger til:
– Minst en av medisinene jeg går på kan gi selvmordstanker.

Jeg frykter at jeg vil skade meg selv alvorlig

Som knivstikk

Kvinnen har posttraumatisk stressyndrom – og har en lang sykdomshistorie bak seg. Likevel har hun de siste årene klart seg bra.

Hun har høyskoleutdanning og er i jobb. Men ved juletider kom angsten snikende, igjen. Og de siste månedene har hun vært inn og ut både på Veum og DPS.

– Når angsten kommer får jeg fysiske smerter i brystet. Det er som knivstikk, og alt svartner for meg. Jeg er redd for ikke å holde ut smertene, sukker småbarnsmoren.

Måtte fotfølges

– Det er ikke mer enn to uker siden jeg måtte fotfølges mens jeg var på akuttseksjonen, jeg er fortsatt på den avdelingen. Men nå har jeg fått beskjed om at jeg må ut. Det er påske. Og de mener jeg er ressurssterk nok til å klare meg selv, at jeg må ta ansvar for livet mitt.

Divisjonsdirektør for psykiske helsevern ved Sykehuset Østfold, Irene Dahl Andersen, sier ingen blir skrevet ut av kapasitetshensyn.

– På DPS kan de ikke gi meg en forsvarlig behandling, hvis jeg er så destruktiv som jeg føler meg nå.

Fått nytt tilbud

Etter at FB i går tok kontakt med Veum skal kvinnen ha fått et nytt tilbud.

– Slik jeg har forstått det må jeg velge mellom DPS eller bli værende på Veum uten lov til å gå ut eller se mine barn. Men jeg velger selvfølgelig Veum, noe annet tør jeg ikke.

– Bemanner ikke ned

– Pasienter skrives ikke ut av sykehuset av kapasitetshensyn.

Det sier divisjonsdirektør ved psykisk helsevern, Irene Dahl Andersen.

Hun ønsker ikke å kommentere situasjonen til småbarnsmoren.

Høytider kan være en krevende tid for mange mennesker

– Det er faglige og individuelle vurderinger som avgjør når utskrivning skal skje, slik lover og forskrifter krever, sier Andersen.

Hun forteller at de ikke har noen bemanningsreduksjon i påsken.

– Høytider kan være en krevende tid for mange mennesker. Sykehuset endrer ikke sin kapasitet i påsken, sier Andersen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken