Ja til 60 flyktninger

Flere flyktninger: Krigen i Syria har skapt en flyktningestrøm. Her en syrisk jente i leiren Al Zaatri i Jordan.          Arkivfoto: Scanpix

Flere flyktninger: Krigen i Syria har skapt en flyktningestrøm. Her en syrisk jente i leiren Al Zaatri i Jordan. Arkivfoto: Scanpix

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bare Frp stemte imot å ta imot 20 flere flyktninger i år. I 2015 skal Fredrikstad bosette 105 flyktninger.

DEL

I sommer ventet rundt 5.000 på å bli bosatt i kommunene og få en ny start i livet. Integreringsdirektoratet (IMDi) ba Fredrikstad om å bosette minst 100 ordinære flyktninger i år. Nå sier politikerne ja til å ta imot 60, en økning på 50 prosent. I tillegg kommer ni enslige barn og unge.

Camilla Eidsvold (SV) mente det var på høy tid å ta imot flere flyktninger.

– Hele 5.000 asylsøkere som har fått opphold i Norge sitter i årevis på vent, fordi kommunene ikke vil ta imot dem. Ethvert menneske er en ressurs for vårt fellesskap, sa hun.

Bjørnar Laabak (Frp) mente Fredrikstad kommune ikke har kapasitet til å ta på seg oppgaven, ikke minst på grunn av mangelen på boliger.

LES OGSÅ: Flertallet sier ja til å hjelpe

– Fredrikstad har også dårlige resultater for introduksjonsprogrammene. Få av dem som kommer får jobb, sa Laabak som minnet om at rådmannen i 2012 anbefalte å si nei til å bosette flere flyktninger.

– Ingenting har endret seg siden da, sa han.

Høyre støtter økningen i år, men sa nei til en ytterligere heving av antallet neste år.

LES OGSÅ: Venstre støtter rådmannen, og mener det er på tide at Fredrikstad tar større ansvar for bosetting av flyktninger.

– Vi vil videreføre årets antall i 2015, sa Peter Kuran, som ikke fikk med seg flere partier i formannskapet.

Hans Ek (Sp) ønsket en endring av regelverket for bosetting av flyktninger.

– Vi lever i en urolig verden, og mange vil til Europa for å sikre seg en fremtid. Det er noe som skurrer når Norge sier ja til å ta mot flyktninger, mens det er opp til kommunene å si ja eller nei. Resultatet blir lang venting og mange skjebner, sa Ek.

Artikkeltags