Ilyas (55) er siktet for trippeldrap

– Jeg har ingenting med saken å gjøre, sier Ilyas Mohammad (55), som er siktet for tre drap i Pakistan.

– Jeg har ingenting med saken å gjøre, sier Ilyas Mohammad (55), som er siktet for tre drap i Pakistan. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Jeg har ingenting med drapene å gjøre, sier Ilyas Mohammad (55), bosatt i Fredrikstad. Han er siktet for tre overlagte drap i Pakistan.

DEL

– Jeg er uskyldig. Jeg er heller ikke på flukt fra politiet, slik mange aviser har skrevet.

Det sa 55-åringen da f-b.no møtte ham hjemme i hans private leilighet på Rolvsøy onsdag formiddag.

Han har i flere år bodd i andre etasje over Elias Pizza & Grillbar, som han tidligere drev.

Ilyas Mohammad har tidligere bedt utenriksdepartementet om beskyttelse.

Avhørt i sju timer

Politiet mener 55 år gamle Ilyas Mohammad er involvert i tre overlagte æresdrap i landsbyen Gujrat i Pakistan for tre uker siden.

Bakgrunnen skal være en dyp konflikt mellom to familier, og drapshandlingene skal være utløst av at en datter giftet seg med en annen enn den hun var lovet bort til.

Det er pakistansk politi som har siktet Fredrikstadmannen for tre drap.

Jeg var i politiavhør for en uke siden

Ilyas Mohammad er foreløpig ikke siktet i Norge, men sier han er avhørt av norsk politi i sju timer, etter at han kom hjem til Norge fra Pakistan.

– Jeg var i avhør hos oslopolitiet for en ukes tid siden, sier Ilyas Mohammad til f-b.no.

Sier han ikke er i nær familie

Det er tette og uklare familiebånd i denne drapssaken.

Et norskpakistansk ektepar og deres sønn ble varetektsfengslet i Oslo for drøyt to uker siden. Varetektsfengslingen ble forlenget denne uken. De tre er siktet for medvirkning til drapene.

Ilyas Mohammad avviser overfor f-b.no at han er i nær familie med de involverte.

– Det dreier seg om en annen familie, sier Mohammad flere ganger.

Fremstår som rolig og balansert

Onsdag ved 12-tiden fikk f-b.no ham i tale hjemme i hans bolig i Hans Nilsen Hauges vei på Rolvsøy.

Der bedyret han flere ganger sin uskyld i saken.

Ilyas Mohammad møtte oss iført kjortel og var barbent. Han fremsto som rolig og balansert, men virket å være preget av oppstyret rundt ham.

Først ønsket han ikke å gi noen kommentar. Etter hvert ville han like vel komme til orde, for å forklare sine nærmeste omgivelser at han etter sigende ikke har noe med drapssaken å gjøre.

– Jeg elsker Fredrikstad. Fredrikstad er mitt hjem, sa Ilyas Mohammad.

Nektet å godta svigersønnen

Norsk politi har foreløpig ikke vært i Pakistan for å bistå med etterforskningen.

Sentralt i saken står det fengslede ekteparets datter.Trippeldrapene skal ha blitt utløst av at hun giftet seg i hemmelighet.

Politiet hevder at drapene skal ha skjedd på anmodning fra datteren til det norskpakistanske ekteparet. Datteren skal senere ha politianmeldt saken i Oslo.

Historien bak skal være slik: Ekteparet som er fengslet nektet å godta den nye svigersønnen. Familien skal ha lovet bort datteren til en eldre bror av denne svigersønnen. I forståelse med ekteparet i Oslo skal den eldre broren og påtenkte ektemann først ha drept sin egen far og en bror, før han skal ha drept sin bror og rival.

Nekter skyld

Både det fengslede ekteparet og deres sønn har forklart seg i avhør, men oslopolitiet ønsker foreløpig ikke å si noe om hva de har forklart. Men i følge Aftenposten har datteren forklart at faren krevde skilsmisse fra den hun akkurat hadde giftet seg med, fordi det var et spørsmål om ære.

Datteren har hevdet at foreldrene skal ha betalt rundt 470.000 kroner i pakistanske rupier for å få ektemannen hennes drept.

Anklager mot pakistansk politi

Ilyas Mohammad underbygger sin påstand om uskyld med blant annet flere påståtte falske anklager fra pakistansk politi.

I et brev til utenriksdepartementet av juli 2009 som f-b.no har fått tilgang til, skriver hans advokat Kari Sofie Jacobsen at Ilyas Mohammad ved tre anledninger er anmeldt til politiet på falskt grunnlag, og arrestert to ganger, også dette hevdes å være grunnløst.

Alle sakene mot ham i Pakistan er, i følge advokaten, senere henlagt.

Advokaten skriver også at Ilyas Mohammads hus i Pakistan er blitt beskutt, og navngir en rekke personer som Ilyas Mohammad skal ha gått til sak mot i Pakistan.

Advokaten har på vegne av sin klient bedt norske myndigheter om beskyttelse når han jevnlig reiser til Pakistan, for å besøke barn som lever og studerer der.

Artikkeltags