Gå til sidens hovedinnhold

– Ikke som man ser på tv

Artikkelen er over 8 år gammel

– De fleste forbinder hypnose med den såkalte showhypnosen, som man ser på tv. De som er med på tv-showene er screenet og nøye plukket ut på forhånd slik at hypnotisøren vet at de er mottakelige for hypnosen, sier hypnotisør Rainer Naumann.

Men hva er så hypnose som behandling? Og hvem er egentlig mottakelige for hypnose?

F-b.nos journalister var forberedt på noe helt annet enn hva som faktisk ventet. Det kan man skylde tv-show-hypnotisørene for, mener Rainer Naumann, som daglig bruker hypnose som behandling.

– Det er ikke som man ser på tv. De som er med på tv-show er nøye valgt ut på forhånd, når hypnotisøren er sikker på at de er mottakelige for selve hypnosen, sier han.

Se vår journalist bli hypnotisert her:

 

Går i en transetilstand

Forskning viser at 10-15 prosent av befolkningen ikke lar seg hypnotisere, mens de resterende prosentene vil kunne gå i en transetilstand ved hjelp av hypnose.

Ordet hypnose stammer fra det greske ordet hypnos, som betyr søvn, men ifølge Naumann faller ikke menneskene som hypnotiseres langt inn i drømmeland.

– Jeg har pasienter som kommer etter en stressende arbeidsdag og sovner så fort de legger seg på benken, men for å bruke hypnose som behandling, er det viktig at den som blir hypnotisert er våken. De er fordi han eller hun skal kunne respondere på det jeg sier til ham eller henne under hypnosen, sier han.

– De fleste blir overrasket

En hypnotisk transetilstand beskrives ofte som en konsentrert avspenning som er fremkalt av en annen person.

– Som hypnotisør møter man ofte skepsis, men de fleste blir overrasket når hypnosen er over, sier Naumann.

– Er det bevist at hypnose fungerer, eller er det kun innbilning fra den som blir hypnotisert?

Det er bevist at hypnose som behandling kan ha en effekt for menneskene som er mottakelige for det, og spesielt i tilfeller som gjelder konkrete bekymringer og plager.

Likevel er det ikke sikkert at hypnose passer for alle. Mennesker med psykotiske symptomer, som for eksempel hallusinasjoner og vrangforestillinger, anbefales å være forsikte dersom de vurderer hypnose som behandling.

Kommentarer til denne saken