– Ikke flytt til Sarpsborg

Måler støy: Roger Larsens støymåler har vist opp til 81 desibel når flyene passerer på vei inn mot Rygge. foto: terje Antonsen

Måler støy: Roger Larsens støymåler har vist opp til 81 desibel når flyene passerer på vei inn mot Rygge. foto: terje Antonsen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Folk i Råde og Rygge klager over støy fra flyplassen. Roger Larsen (62) bor i Nye Tindlundvei - han klager han også.

DEL

Larsen er en person som engasjerer seg i det som skjer rundt ham. Blant annet trafikk i luft og langs vei.
– Det er jo en bit herfra og til flyplassen på Rygge, men spesielt de siste ukene har vi blitt plaget av innflygingene til Ryanair, sier Larsen.
– Det føles som om de brølende metallrørene kommer rett over hustakene.

Gjelder ikke alle fly

– Jeg har en liten enkel desibelmåler, og den har vist opp til 81 desibel når flyene går over hustaket. Da er det plagsomt å være ute. Har man lagt seg litt tidlig våkner jeg når de siste flyene kommer inn, og da er det vanskelig å sovne igjen.

Larsen tviler på om flygingene skjer etter de instrukser og retningslinjer som er vedtatt.

Rygge svarer: – Flyene følger godkjent regelverk

– Jeg skulle gjerne visst om flygingene skjer etter vedtatte prosedyrer. Det går på både flyhøyde, og traseene flyene bruker ved inn- og utflyging.
Larsen presiserer at problemet ikke gjelder samtlige fly.

– Jeg har ikke noe kunnskap om det, men det kan virke som om flyene bruker litt forskjellig trasé avhengig av om det er klarvær eller skyet, og om man flyr på instrumenter. Kanskje også valg av rullebane virker inn, funderer Larsen.

Vil ha svar

Larsen har sendt en mail til Luftfartstilsynet der han ber om svar på enkelte ting.

Vi ligger rett under innflygingen til Rygge, E6 brøler gjennom byen, giftige gasser spres ut, og trafikkstøyen høres over store deler av byen

– Jeg har forsøkt å se på de bestemmelsene som gjelder, men de er jo skrevet på et fagspråk som vanlige mennesker ikke skjønner, mener han.
Larsen er opptatt av miljøet Det gjelder både støy og forurensning fra bil- og flytrafikk.

Støy fortslummer

– Støy som en negativ miljøfaktor blir ofte ikke tatt nok hensyn til. Derfor kan det være nyttig å se hva som har skjedd rundt i verden i områder som blir kraftig eksponert for støy.

– Man ser da ofte at de ressurssterke flytter fra områdene. Boligverdien synker, og de med dårlig økonomi, syke og eldre blir værende, samtidig som at de blir sykere og boligmassen forslummes, mener han.

Jeg har fått enormt mye kjeft i kommentarfeltene. Ryanair skal man tydeligvis ikke «kødde» med

På sin Facebook-side har Larsen gått så langt at han advarer mot å flytte til Sarpsborg.

«Vi ligger rett under innflygingen til Rygge, E6 brøler gjennom byen, giftige gasser spres ut, og trafikkstøyen høres over store deler av byen», skriver han.

Har fått mye «pepper»

Hans synspunkter har ikke gått ubemerket hen, og mange irriterer seg over det han skriver.

– Jeg har fått enormt mye kjeft i kommentarfeltene. Ryanair skal man tydeligvis ikke «kødde» med. Miljøet betyr tydeligvis lite, bare folk kan fly billig og handle billig sprit, avslutter Roger Larsen.
 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken