Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor alt dette hatet?

Artikkelen er over 7 år gammel

FB mener:
Fredrikstad 2014: Blant 77.000 innbyggere befinner det seg et tyvetalls romfolk, som bor i campingvogner på industriområdet Øra. De hevder selv å leve av tigging og gateunderholdning. Bedriftseierne på Øra mener at de (i tillegg) tjener fett på å stjele verktøy og lett omsettelige metaller.

LES OGSÅ: – Vi føler en utrolig lettelse og takknemlighet.

Når Borg Havn, som eies av Fredrikstad og Sarpsborg kommuner, ved en feiltakelse knuser romfamilienes campingvogner, får kommunen et akutt problem. Det løses ved at romfolket får tilbud om å bruke en tomt på Lisleby.

FBTV: Romfolk i formannskapet

 

Kommentarfeltene på Fredriksstad Blads nettutgave og Facebook-side flommer i disse dagene over av hatefulle og nådeløse meldinger fra Fredrikstad-folk. Med fullt navn og bilde bruker mektig provoserte innbyggere uttrykk som «pakk», «møkk» og «søppel» om den lille ansamlingenav ektepar, besteforeldre og barn som tilfeldigvis ble født inn i Europas mest forfulgte folkegruppe. Beboere på Lisleby uttrykker oppriktig frykt for at romleiren skal føre til lavere markedsverdi på husenes deres, og for at romfolkene skal rote i søppeldunkene inne på boligfeltene. En tilbyr seg å bruke sin egen lastebil for å få fraktet romfolkene gratis til Rygge flyplass, der en annen foreslår å starte kronerulling for å spandere flybillettene ut av byen og landet.

Sørlandet i Norge for litt over 100 år siden: Mange fattige familier i indre Vest-Agder var tvunget til å sende barna sine ut på lange vandringer, for at de kunne ta seg arbeid på gårder lenger øst i landet. Barna, som var helt ned i sjuårsalderen, jobbet stort sett med fjøsstell, slåttonn og gjeting. Arbeidet var hardt og barna kom ofte ikke hjem igjen før langt ut på høsten. Da hadde de heldigste barnevandrerne med seg litt penger som hadde blitt til overs fra arbeidet hos de mer velstående familiene i øst.

BAKGRUNN: Romleiren flyttes til Lisleby.

Har de som utgyter sitt hat på f-b.no hatt egne, opprivende opplevelser med romfolk? Vi vet ikke, men det er nesten å håpe, for hvor kommer ellers dette hatet fra?

Kommentarer til denne saken