- Hvis Fredrikstad hadde renset selv, kunne vi brukt denne perlen

UTÅLMODIG: Steinar Bodal, som selv er grunneier ved Isesjø, har i mange år undret seg over fiske- og badeforbudet i Tvetervann. Restriksjonene er en følge av at Fredrikstad har det som reserveforsyning av drikkevann - sist benyttet i 1999.

UTÅLMODIG: Steinar Bodal, som selv er grunneier ved Isesjø, har i mange år undret seg over fiske- og badeforbudet i Tvetervann. Restriksjonene er en følge av at Fredrikstad har det som reserveforsyning av drikkevann - sist benyttet i 1999. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Tvetervann er Fredrikstad kommunes reserveforsyning på drikkevann, men har ikke blitt benyttet siden 1999. Steinar Bodal undrer seg over bade- og fiskeforbudet.

DEL

– I Sarpsborgs drikkevannskilde, Isesjø, er det til sammenligning verken forbud mot å bade eller fiske, sier Bodal til SA.

Han synes det er merkelig at nabokommunen kan legge restriksjoner på et vann i Sarpsborg.

Spesielt med tanke på at det er 15 år siden Fredrikstad kommune sist benyttet seg av reserveforsyninger fra Tvetervann.

LES OGSÅ: Blir det vannkrise i Fredrikstad, står byen mer rustet enn noen gang takket være Sarpsborg og Moss.

Få bruker vannet

Vanligvis står det er skilt som informerer om bade- og fiskeforbudet ved pumpestasjonen i sørenden av Tvetervann.

Akkurat nå er dette skiltet fjernet, men ikke fordi forbudet er opphevet. Årsaken er at skiltet blir pusset opp.

– Dette bade- og fiskeforbudet har vært håndhevet siden Tvetervann ble et drikkevann for Fredrikstad kommune tidlig på 1900-tallet, sier Bodal.

Han synes det er på høy tid at sarpingene nå skal få benytte den perlen som Tvetervann egentlig er.

– Her burde det vært mulig å både fiske og bade. For alt jeg vet kan det godt være at de som bor i nærheten trosser forbudet og bruker vannet. Noe jeg kan ha forståelse for, sier han.

Likevel tror Steinar Bodal at de aller fleste respekterer begrensningene av bruken av Tvetervann når de ser skiltene. I tillegg til bade- og fiskeforbud er det heller ikke lov til å kjøre motorisert båt i dette vannet.

Populært område

Steinar Bodal håper at restriksjonene snart blir opphevet.

– Bjørndalsdammene er Fredrikstad kommunes faste drikkevannskilde. Men her er det fullt lovlig å bade, sier han. – Derfor er det ikke så rart at man undrer seg over at Fredrikstad kommune – som i mangel på egne vann – kan legge strenge restriksjoner på et flott vann i et populært turterreng i nabokommunen. Dessuten er det mange år siden Fredrikstad hadde behov for reserveforsyning herfra.

Han er selv leder i grunneierlaget ved Isesjø og ser den utstrakte bruken lokalbefolkningen har ved denne drikkevannskilden.

– Renser de ikke drikkevannet sitt i Fredrikstad da, undrer han.

– For hvis det blir renset burde det ikke være noe problem for sarpingene å få bruke den perlen som Tvetervannet faktisk er.

Kan bli slutt på forbud

– Jeg får årlig mellom 15 og 20 henvendelser fra folk som ringer og spør om bruken av Tvetervann. Det er jo en idyllisk plass, sier Fredrik Myhre Haugerud, – driftssjef vann og avløp i Frevar.

– Hvorfor er det bade- og fiskeforbud i Tvetervann, men ikke i Isesjø som benyttes som drikkevannskilde?

– Det har med vannets egenskaper som dybde og gjennomstrømning å gjøre. Forholdene er nok annerledes i Tvetervann enn Isesjø. Det er Norsk Institutt for Vannforskning som avgjør dette, sier han.

Fredrik Myhre Haugerud tror Tvetervanns dager som reservevann kan være talte. Det vil bli tatt en beslutning om dette i løpet av høsten.

– Det er mulig Fredrikstad ikke lenger har behov for denne reserveforsyningen og at Sarpsborg kommune overtar ansvar for pumpestasjon, damanlegg og silhuset. Men denne beslutningen skal ikke Frevar ta.

Artikkeltags