– Mest sannsynlig ligger den på Fredrikstad kommunes grunn, opplyser Voica D. Imrik, juridisk spesialrådgiver i Seksjon for regulering og teknisk drift.

Les også: Frykter ansamling tilknyttet rusmiljøet

Vil kreve båten fjernet

Imrik mener den omstridte husbåten ligger på kommunens eiendom med gårdsnummer 300, bruksnummer 205, og at den ligger der uten tillatelse.

– Vi er ikke kjent med at det er gitt tillatelse til å ligge der fra kommunens side.

– Hva gjøres med det?
– Kommunen som grunneier vil ta kontakt med eier av husbåten og be om at vedkommende fjerner tiltaket, sier Voica D. Imrik.

Fjerningskrav kan ta tid

I første omgang kan imidlertid kommunen få problemer med gjennomslag for sitt krav om å fjerne husbåten.

Imrik erkjenner at dette er tilfelle ved å vise til lovverket:
– Kommunen som bygningsmyndighet kan vurdere tiltaket etter plan- og bygningslovens bestemmelser, og følge det opp som en ulovlighet, sier hun.

Farkosten ser ut til å være bygd over europaller og har både ovnspipe og fjernsynsantenne stikkende ut over taket.

– Husbåter anses i utgangspunktet som en midlertidig og transportabel konstruksjon, og kan kreves fjernet dersom de ligger på samme sted mer enn to måneder uten tillatelse, sier Imrik.

Politiet frykter narkobule

Derimot kan det tenkes at politiet finner hjemmel til å gjøre noe med den huslignende båten før det er gått to måneder.

– Vi vil nå undersøke saken nærmere. Vi frykter at husbåten kan bli en uønsket ansamling i byens rusmiljø, sa ordenssjef Øyvind Nilsen ved Fredrikstad politikammer til Fredriksstad Blad i forrige uke, etter at en turgåer oppdaget husbåten og sendte oss bilder av farkosten.

Ordenssjefen opplyste at båten tidligere har ligget på Kråkerøysiden, og at han også kjenner til husbåteieren før den ble flyttet bak Brynild i Mosseveien.

– Ja. Vi har fått meldinger om husbåten tidligere i forbindelse med rusproblematikk og ordensforstyrrelser, opplyser Nilsen.

Kjent problematikk

Både kommunen og politiet er godt kjent med ulovlige båter og båtlignende farkoster som med jevne mellomrom ankrer opp.

– Vi kjenner til problematikken både fra Fredrikstad, Hvaler og Onsøy. Det ankres opp uten tillatelse, og husbåtene brukes som hytter eller som nærmest permanente boliger, sier ordenssjef Øyvind Nilsen.

Se hvordan en luksus-husbåt ser ut