– Hunder blir lenket fast i hager og forlatt, de blir flyttet fra, utsultet og mishandlet. Folk kaster valpekull over gjerdet på klinikken, og det er veldig mye avl på valpefabrikker og hunner som blir kastet ut når de ikke lenger duger til avl. Det er mye stygt, sier veterinærstudenten Sarah Skrøland Westgaard (23) fra Sarpsborg.

Hun og Caroline Holtet (27) fra Ski er blant de mange studentene i Budapest som bruker studietiden til å hjelpe herreløse hunder inn i et nytt liv ved å gi dem et fosterhjem. Norske, svenske, tyske og danske studenter i den ungarske hovedstaden har for tiden rundt 70 hunder i studentboligene sine gjennom en frivillig organisasjon – selv har Westgaard og Holtet fem.

Drømmer om varm jul for hundene

Det er bare ett problem med studenter og fosterhjem:

Når julen kommer, skal studentene som regel hjem til hjemlandet. Da må hundene ut av fosterhjemmene og inn på kennel, der hundene som ikke blir plassert i fosterhjem bor.  Dette er utendørs med betonggulv og hundehus.

– Vi drømmer om at de i hvertfall skal ha tepper, senger og dekken, sier studentene.

Det er der Swahn og Høili kommer inn i bildet. Atferdstreneren og dyreelskeren Swahn fra Torsnes, som kjenner Westgaard fra før, reagerte på de triste historiene om hundeliv i Budapest. Hun begynte å sende penger, slik at hjelperne fikk kjøpt nødvendigheter til hundene og sørget for litt tepper og slikt.

Hadde døde valper under seg

– Det er så mange skrekkhistorier derfra at jeg bare måtte gjøre noe. Det er blant annet vanlig å finne hunder med halsbånd grodd inn i nakken. En fæl historie var da de skulle hente ut en hund fra en kjeller. Hunden ville ikke flytte seg. Da de fikk flyttet den, fant de døde valper under den, sier Swahn.

Som etter hvert fant ut at hun alene ikke kan bidra med alt som trengs for hundene i Budapest. Mandag satte hun i gang en kronerulling – først og fremst for å skaffe hundesenger til vinteren, i tillegg til andre ting hundene trenger. Så fort som mulig vil hun dra nedover  til studentene og Budapests firbente med julegaver.

– Gjør mer enn de trenger

Et parti hundesenger er allerede i boks, etter at Mariann Høili og en lokal dyrebutikk som ga klekkelig prisavslag kom inn i bildet. Høili bladde opp med beløpet til partiet.

– Det er helt fantastisk, det de gjør. De viser et engasjement som ligger langt utenfor det de behøver å gjøre og viser at de som studerer til veterinær, har hjerte for dyr. Så hvis alle kan gi en femtilapp eller hundrelapp hver, så kommer vi langt, sier Høili.

Sarah i Budapest kan underskrive på at pengene kommer godt med. I tillegg til hundene som bor hus studentene, bor det ti hunder hos kvinnen som driver organisasjonen i Budapest, noen er på klinikk og noen er andre steder.

100 - 120 hunder

– Bare i forgårs tok vi inn tre nye hunder. Totalt snakker vi nok om rundt 100–120 hunder, sier Westgaard. Hun forteller at organisasjonen FAPF (Foundation of Animal Protection in Füzesabony) i Ungarn satser på fosterhjem for å sosialisere og trene hundene til å bo i vanlige hjem før de blir omplassert.

– Målet vårt er at alle skal være i fosterhjem, ingen skal stå på kennel og det skal være kapasitet til å betale for den medisinske oppfølgingen og gi dem ordentlig mat, sier Westgaard, som er veterinærstudent på tredje året.

Tirsdag var det kommet inn over 20.000 kroner til hundene i Budapest. Kontonummeret til aksjonen er 1202.11.34153.