Gå til sidens hovedinnhold

Hun trosser angsten

Artikkelen er over 9 år gammel

I Mental Helse står hun på for andre. Men kjøre buss alene gjør hun ikke.

For rundt to år siden kom Anne Grethe Jensen (47) inn i foreningen Mental Helse Fredrikstad, og tok for snart ett år siden over som leder. Der har hun fått ting til skje. Derfor er hun også foreslått som kandidat til «Jeg bryr meg-prisen».

– Jeg er plaget av angst, og det jeg gjør i Mental Helse er også god terapi for meg selv. At folk setter pris på det er jo kjempeflott, sier hun.

Finner på mye

I forslaget heter det: «Hun er en gledesspreder og god samtalepartner for folk som sliter med psykiske problemer. Nye mennesker får en trygg velkomst og møter varme. Hun er idérik, og har organisert turer til Laholmen, København, Hurdal, og en tur til Polen er på trappene.»

– Flotte ord, men jeg er jo ikke alene om alt som skjer da, sier hun beskjedent.

Anne Grethe har slitt med angst siden midten av 1980-tallet. Men først i 2002 fikk hun en diagnose.

– Jeg skjønte det ikke selv, og ingen andre skjønte det heller. Jeg ble arbeidsledig på den tiden, og våknet en dag da jeg følte meg svimmel og elendig. Det bare dro seg på, og jeg gikk sykemeldt i to år. Konklusjonen var vel at jeg hadde «møtt veggen», som det heter.

– På sluttet av 1990-tallet ble det helt ille. Jeg var alenemor og satt mest inne. Klarte å følge min datter til barnehage og skole, gå i butikken og slike ting. Men våget for eksempel aldri å dra på ferie, eller reise noe sted i det hele tatt.

Fant på unnskyldninger

– Dessuten ble jeg en mester i å juge. Kunne takke ja til en invitasjon, men når dagen kom ble det å melde avbud med unnskyldning om sykdom eller at noe hadde kommet i veien. Samvittighet og selvfølelse ble jo ikke akkurat bedre av det.

De siste årene har det gått stadig bedre.

Fortsatt vil hun ikke sette seg inn i en buss, et tog eller en kinosal.

– Da føler jeg meg innestengt, og får panikktanker.

– Det er viktig for meg å ha kontroll over hverdagen. Blir oppgavene så mange at jeg ikke ser når jeg skal løse dem, må jeg bare ta en pause.

En barrière ble brutt da hun i oktober sto frem på TV2, og snakket om egen sykdom, og hvor viktig det er at mennesker som sliter i hverdagen blir sett. Det å ha et sted å møte andre mennesker og dermed føle seg mindre ensom, gir trygghet og selvfølelse.

– Det å rose folk for det de gjør, gjør noe med dem. De føler seg nyttige, vokser og får selvtillit.

Barrière brutt

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle klare det å stille opp på TV2. Jeg hadde riktignok med meg en venninne innover, men tok trikk for første gang i mitt liv. Etterpå gikk vi til Slottsplassen, og da jeg sto der og så nedover Karl Johan, begynte jeg å gråte av glede over alt jeg hadde klart, forteller hun.

I Mental Helse Fredrikstad er de nå rundt 60 medlemmer, hvorav en hard kjerne på 20-25.

I dag, fredag, er det julebord med 35 påmeldte.

Foreningen har åpent hus hver mandag, onsdag og fredag fra klokken 12.00 til 16.00.

– Folk må gjerne stikke innom. Samtidig vet jeg at mange av de vi helst skulle hatt kontakt med, ikke våger det, men kanskje sitter isolert hjemme. Men ta gjerne en telefon til oss. Det er ikke farlig, avslutter Anne Grethe Jensen.