Gå til sidens hovedinnhold

Høiax satser og vil varme vann i utlandet

Artikkelen er over 9 år gammel

Høiax på Lisleby opplever gode tider med sine varmtvannsberedere og løsninger for å hente opp jordvarme. Nå satser bedriften også utenlands.

Stadig flere bytter ut den gamle varmtvannsberederen med en ny – en som faktisk gjør det den skal: Varme opp vannet og ikke omgivelsene:

– For 5 år siden var alle varmtvannsberedere isolert med glassvatt. Men på grunn av fasongen og begrenset plass, var det ønskelig å finne noe som var bedre. Nå blander vi to komponenter til et miljøvennlig skum som ekspanderer, og som har vesentlig bedre varmeledende egenskaper, forklarer Arne Vold-Johansen ved Høiax på Lisleby.

– Med en moderne isolert bereder, reduseres varmetapet med godt og vel halvparten.

Fokus på design

Administrerende direktør Thomas Buskoven forklarer at kundene nå også er opptatt av god design. Berederen er ikke lenger bare et produkt som gjemmes bort innerst i et rom og bak en dør:

– Har man både kvalitet, god funksjon og en vare som er lett å montere, vil kundene sannsynligvis også velge det produktet som appellerer mest designmessig. Kundene har blitt veldig bevisste, sier Buskoven – og forteller at Høiax for et par år siden samarbeidet med Bård Eker under utviklingen av en ny modell.

I produksjonshallen jobber robot’er og mennesker side om side.
– Her bruker vi også en helt spesiell sveiseteknikk som gjør at berederne har vesentlig lengre levetid, forklarer direktøren.

Satser i utlandet

Høiax utforsker nå også markeder utenfor Norge:

– Vi har prosjekter rundt varmtvannsberedere gående i Sør-Afrika, i England og i flere Europeiske land. I Norge er vi vant til at en bereder varer i 20 år. I utlandet skiftes de kanskje etter 2-3 år. Der er ståltankene emaljerte, og til sammenligning har vi som sagt en helt annen måte å sveise på som er helt unik, sier Buskoven.

– I Norge er en varmtvannsbereder en byggevare. I utlandet er den en hvitevare. Det sier litt om ulike måter å tenke på, sier Vold-Johansen.

Borer i bakken

Stadig flere kunder velger også å hente varme til huset sitt fra bakken. Da leier rørleggeren inn et brønnboringsfirma, og alt etter hva den ønskede effekten er, bores det helt ned til 200 meter.

– Basert på opplysninger fra rørlegger, lager vi en besparingsberegning som sier noe om hva man kan spare på å for eksempel bytte ut den gamle oljefyren med varmepumpe- anlegg, forklarer Vold-Johansen.

– Generelt kan man si at for hver krone man bruker i strøm på å drifte dette systemet, får man tilbake varme for inntil fem kroner, sier Buskoven.