Julen er vanskelig for mange fordi det er så stort fokus på at det er en familiehøytid. Men det er ikke alle som har noen å feire med, sier Ingunn Juel Fagermoen i Home-Start Familiekontakten i Fredrikstad.

Invitere hjem

I samarbeid med Home-Start og Fredrikstad sentrum frivilligsentral starter Fredriksstad Blad i dag «Jul sammen».
Det handler om å hjelpe mennesker som ufrivillig skal være alene på julaften. Håpet er at så mange som mulig ønsker å invitere noen av disse hjem til sin feiring.

For selv om det i flere år har eksistert tilbud som juleselskap på Hotell City og arrangementer i regi av blant annet Varmestua og Åpent Hus, er det mange som ikke ser dette som et alternativ.

Det kan være enslige eldre med familien langt borte, aleneforeldre uten nettverk, skilte menn og kvinner som feirer med barna annethvert år og andre som av ulike grunner er alene når julen ringes inn.

Tøft uten barna

– For småbarnsforeldre som opplever samlivsbrudd, kan det være fryktelig tøft å være alene uten barna i julen. Nå ønsker vi å legge til rette for at flere kan åpne huset sitt for å gi andre en fin feiring, forteller Ingunn Juel Fagermoen, som gjennom arbeidet sitt med å formidle hjelp til familier, ser at det finnes mange som vil rekke ut en hånd til andre.

– Derfor håper vi at mange vil melde seg også til dette, smiler hun.

– Vi nordmenn er jo litt private av oss, særlig når det gjelder julefeiringen. Det er en utfordring å få folk til å åpne dørene sine.
Man synes det er helt ok å gi penger til organisasjoner som hjelper andre, men å få det inn på kroppen kan være vanskelig. Så man må prøve å gå litt i seg selv, oppfordrer Juel Fagermoen.

På dagsorden

Det er blitt et stort mediefokus på ensomhet i julen den siste tiden. Det startet med Reidun Synnøve Orest (88) som annonserte i Aftenposten etter noen å feire jul med.

VG har «Julesentralen» hvor de som ønsker noen å besøke og de som vil ha besøk, kan finne hverandre. Nå setter altså også Fredriksstad Blad temaet på dagsorden.

– Ingen når så mange mennesker i Fredrikstad som FB. Derfor føler vi det naturlig å ta ansvar for å hjelpe mennesker som risikerer å feire jul alene, sier nyhetsredaktør René Svendsen.

Det er Fredrikstad sentrum frivilligsentral som tar imot henvendelsene fra dem som ønsker å være med på «Sammen i jula».

Telefon 90 99 38 15 - eller e-post: [email protected]

Både Frivilligsentralen og Home-Start har lang erfaring i å koble mennesker, og skal derfor også stå for kontakten mellom interesserte.

Før selve julaften blir det arrangert et møte mellom gjesten(e) og verten (e) slik at konseptet skal bli trygt og fint for alle parter.