«Hjelpende jenter» robbet Bjørg (74)

Bjørg Mandrill trodde de unge jentene bare ville hjelpe henne. I stedet robbet de henne midt på lyse dagen.

Bjørg Mandrill trodde de unge jentene bare ville hjelpe henne. I stedet robbet de henne midt på lyse dagen. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Bjørg Mandrill (74) fra Fredrikstad trodde de unge jentene bare ville være høflige da de tilbød seg å hjelpe henne å pakke ned handlevarene. I stedet robbet de henne midt på lyse dagen.

DEL

Nå ønsker hun å fortelle sin historie for å advare andre mot det samme.

Tirsdag denne uken tok hun turen til Torvbyen i Fredrikstad for å gjøre unna ukens handlerunde. Etter å ha betalt for seg i kassen, ble hun kontaktet av to unge damer – som tilbød seg å hjelpe henne med pakkingen.

– De så vel at jeg er en eldre dame og litt dårlig til bens. Men jentene virket så høflige og ordentlige, så jeg takket ja til å la dem hjelpe meg, forteller Mandrill.

Les også: Tabbetyver slo til mot byggeplass

Tok ut 4000 kroner

Det skulle hun imidlertid ikke ha gjort. For i sekundene som fulgte, var den ene av de to jentene oppi vesken hennes. Lommeboken med diverse kort og kontanter ble stjålet rett foran øynene på 74-åringen.

– Jeg merket det ikke før etter at de hadde forsvunnet med lommeboken min. Da sto jeg der uten noe som helst. Jeg ble jo selvfølgelig veldig opprørt, sier Mandrill.

Uten lommebok og penger visste ikke pensjonisten hva hun skulle gjøre. Heldigvis kom det flere til som hjalp henne.

– Jeg fikk hjelp til å ringe til banken slik at de norske bankkortene mine ble sperret, forteller hun.

Les også: 55 innbrudd på 61 dager

Problemet var bare at hun også hadde et amerikansk kredittkort – ettersom hun har bodd i Amerika i 50 år før hun valgte å flytte tilbake til Kråkerøy i 2008. Dette kredittkortet fikk hun ikke sperret med en gang.

– Det tok naturligvis litt tid siden jeg ikke hadde nummeret til sperretjenesten for dette kortet, forteller hun.

Dermed klarte de frekke tyvene i løpet av få minutter å tømme kredittkortet for 4000 kroner. Pin-koden hadde de fått da Mandrill forsøkte å betale med kortet i kassen.

– Jeg prøvde å betale med kortet, men butikken aksepterte det ikke fordi kredittkortet var amerikansk. Men jeg hadde jo allerede trykket inn pin-koden. Det var nok for tyvene, forteller hun.

Tyvene var ifølge Mandrill i begynnelsen av 20-årene og snakket utenlandsk seg imellom.

Les også: Politiet melder om innbruddsbølge

– Føler meg krenket

74-åringen forteller at hun ble både opprørt og lei seg over hendelsen.

– Det er nesten vanskelig å forklare hva man føler etterpå. Jeg følte meg krenket. I tillegg blir jeg lei meg over at man kan være så frekk mot andre mennesker. Det finnes så mange flotte unge mennesker, men disse tyvene ødelegger for så mange andre, sier hun.

Saken ble umiddelbart anmeldt til politiet. I tillegg finnes det en overvåkningsvideo som trolig har fanget de to jentene. Krimsjef Ivar Prestbakken innrømmer at slike hendelser blir mer og mer vanlig.

Les også: Her plages de av tyver

– Dette med lommetyver har vi jo vært kjent med lenge, men akkurat denne type episoder er mer et storbyfenomen foreløpig. Men vi er veldig obs på at det kommer mer og mer til mindre byer og, sier han.

Politiet har allerede fått overlevert videoen fra Torvbyen.

– Forhåpentligvis klarer vi å finne de som gjorde dette, sier Prestbakken.

Mandrill mener selv hun alltid har tatt sine forholdsregler når hun har vært på handletur. Nå kommer hun ikke til å ta i mot hjelp fra ukjente igjen.

– Jeg merket til og med at jeg var skeptisk da dere kom i dag. Hadde det ikke vært for at firmalogoen sto på bilen deres, så vet jeg ikke om jeg hadde sluppet dere inn. Jeg har lært min lekse. Fra nå av kommer jeg aldri mer til å la ukjente mennesker komme i nærheten av vesken min, sier hun.

Les også: Kjenninger tatt i stjålet bil

– Burde skamme seg

Mandrill har bodd i USA i 50 år, hvor rundt 25 av dem var omtrent midt i New York. Likevel måtte hun til Torvbyen i lille Fredrikstad for å oppleve å bli robbet.

– Det er jo nesten litt rart, men samtidig skjer vel slike ting over alt nå om dagen. Det er trist, for jeg ønsker virkelig ikke å være avvisende mot andre mennesker. Men nå tør jeg nesten ikke å stole på noen lenger, sier hun.

– Hva ville du sagt til jentene om du møtte dem i dag?

– At de burde skamme seg. I tillegg ville jeg fortalt at dem ødelegger for så mange hyggelige mennesker, sier hun.

Noen dager etter hendelsen begynner 74-åringen så smått å få kontroll igjen. Men hendelsen har skapt unødvendig mye slit, mener hun.

– Jeg har ikke verdens beste helse, og det blir selvfølgelig veldig slitsomt når slike ting skjer. Jeg har brukt to dager på å gå gjennom papirer og ringe for å få nye kort. Nå ser det heldigvis ut til at det meste vil ordne seg, sier hun.

Artikkeltags