Sjøhaug Naturistsenter på Jeløy i Moss er én av tre campingplasser i landet hvor man blir sett rart på hvis man har på seg klesplagg. Snittalderen er imidlertid på 50 pluss og det har Siv Thorbjørnsen (25) tenkt til å gjøre noe med. Hun vil at ungdom fra hele landet skal ha et sted hvor de kan være helt nakne sammen. Derfor inviterte hun til ungdomscamp på Sjøhaug for andre år på rad, og oppslutningen var bedre enn i fjor.

– Vi har faktisk fått besøk av ti personer mellom 20 og 32 år. Det er fem flere enn i fjor og det er vi veldig fornøyde med. Kanskje vi er 20 personer neste år, sier hun og ler.

Kom fra Trondheim


Roar (32) er for første gang på et naturistsenter denne uken. Han har lenge hatt lyst til å prøve, og nå har han endelig «kommet ut av skapet». Det er slik han beskriver seg selv som naturist.

– Jeg har lenge hatt lyst til å prøve, men i Trøndelag er det ikke et slikt tilbud. Derfor tok jeg turen hit og så langt er jeg veldig fornøyd, sier 32-åringen fornøyd. Han ligger kliss naken på stranda på Sjøhaug mens Moss Avis prater med ham og en naturistvenninne fra Moss. Mette Sæther (24) ble lurt med på nakenlivet og savner ikke tilværelsen med klær.

– Det føles deilig å bare rusle rundt naken. Det er befriende, sier hun og legger til:

–  Også er det ingen fordommer eller press på hvordan kroppen skal se ut. Her er alle akseptert. Det er mye større press på andre strender sier hun.

Slipper skille?

Bestevenninnen Siv hoster opp nok en fordel.
–  Vi trenger heller ikke å tenke på bikiniskille. Det eneste problemet mitt er tyngdekraft-skille, sier hun og løfter opp den ene puppen for å vise.

Siv Thorbjørnsen er ungdomskontakt i Østfold naturistforening og elsker å gå naken selv. Det er derfor hun jobber hardt for å rekruttere unge folk til naturistsenteret.

–  Jeg har fast plass med campingvogn her og har tenkt til å være her i 20 år til. Hvis jeg skal ha noen venner å leke med, må jeg begynne med rekrutteringen nå, sier hun. -

Må gå naken

Sjøhaug har vært naturissted i 32 år og campingen består av andelsplasser. Det vil si at brukerne eier plassen og drifter den.

Når likesinnede bor sammen hele sommeren, er det en naturlig forventning at alle går nakne og later som ingenting.

Alle ungdom har på et eller annet tidspunkt nakenbadet i løpet av sommeren, men ofte på natten. Hvorfor ikke på dagen? Det er plass til alle som vil bade nakne her

–  Det forventes at folk går nakne her. Når det er sol, er det for varmt til å gå i klær likevel. Det er veldig sjelden noen har på seg badetøy her, sier hun. Men folk under 18 år får gjøre som de vil.
Vi tvinger ikke barn til å kle av seg, men vi har ungdom ned i 14-årsalderen som liker å gå nakne her, forteller hun.

Hun avviser imidlertid at naturismen er seksuelt motivert.

–  Det handler ikke om det i det hele tatt. Vi trives best i livet uten klær. Ser vi grove seksuelle hentydninger, så gir vi advarsler med en gang, forteller hun.

Håper å forbli naturist

Roar fra Trøndelag var fornøyd med de første dagene i naturisttilværelsen og regner med å komme tilbake neste sommer.

– Jeg er jo ikke rutinert i denne sammenhengen, men det blir bedre og bedre. Jeg gir dette et ærlig forsøk og regner med at det blir et varig medlemskap i naturisforeningen.

Drømmen til Siv Thorbjørnsen er at Sjøhaug Naturistsenter blir fylt til randen av naken ungdom, gjerne fra hele landet, og mener det ligger latent for de fleste.

- Alle ungdom har på et eller annet tidspunkt nakenbadet i løpet av sommeren, men ofte på natten. Hvorfor ikke på dagen? Det er plass til alle som vil bade nakne her, avslutter Siv Thorbjørnsen med en soleklar oppfordring til alle.


Er du villig til å kaste klærne og boltre deg i fri natur kliss naken sammen med andre mennesker?