Malingslukten henger tykk i lufta i Freskoveien på Hassingen. Det ritsjer i maskeringstape og skvulper i maling når ruller dyppes nedi. I en form for organisert kaos står de to Fredrikstad-guttene på gardintrapp og maskerer en dørkarm.
Det er tre dager siden de fikk beskjed fra Nav om å stille til arbeid og et par timer siden de første gang møtte gjengen rundt seg. Ingen av dem kjenner noen av de andre fra før, men praten går og det er allerede rom for spøk.
LES OGSÅ: Johnny hadde eget firma og 21 ansatte - så ble alt mørkt.
Lei av å gå hjemme
– Jeg ble glad da jeg fikk beskjed. Det er godt å ha noe å gjøre, slippe å gå hjemme, sier Sander. 19-åringen har tidligere vært innom ulike jobber som bilskroting og sveising, og jobbet i to måneder etter sommerferien. Siden har han gått hjemme. Å jobbe med varierte og praktiske oppgaver passer ham godt.
– Jeg elsker det! Blir det bare én ting, blir det kjedelig, smiler han.
Christoffer Karlsen er glad for å mer arbeidserfaring når han skal søke videre på jobber.
– Det er fint å komme hit og møte nye folk, prøve nye ting, sier han. Drømmejobben er innenfor data, men etter noen måneders ledighet er han klar:
– Nå tar jeg hva som helst!
LES OGSÅ: Slik slapp Jonas (20) og Thomas (19) unna arbeidsledighet.
Synlig for publikum
Akkurat nå er gjengen i ferd med å ferdigstille lokalene hvor de skal ha sin arbeidssentral. Det blir pusseavdeling, maleravdeling, snekkeravdeling. Her skal de pusse opp for eksempel parkbenker som forfaller og som kommunen ikke har anledning til å vedlikeholde. Oppgavene vil bli meldt inn fra ulike avdelinger i kommunen.
– Kommer kulda nå, håper vi også å få islagt en del baner så unger får gått på skøyter, sier en optimistisk arbeidsleder Erik Kristiansen.
Han syns det er flott vinn-vinn-situasjon at deltagerne kan gjøre en jobb som Fredrikstad-samfunnet kommer til å se nytte av ute i byen.
LES OGSÅ: Ingenting årnær sæ før folk får arbeid.
– Ikke straff, men mulighet
– Utgangspunktet er at alle som mottar stønad har et krav til aktivitet, sier markedskoordinator Susanne Wilkins i Nav Fredrikstad. De som i første omgang er plukket ut til å delta i innsatsgjengen er unge og har mulighet til å komme i jobb ganske raskt. Her skal de daglig møte opp og jobbe for å motta stønaden de har søkt om. Uteblir de, får de mindre penger.
– Vi er opptatt av at dette ikke er straffesystem, men tvert imot et tilbud som setter dem raskere i gang til å kunne komme nærmere arbeidslivet, fremholder Wilkins. I stedet for å være et navn i et system, kommer de til et kollegamiljø hvor de får vise talentet og ressursene sine, de blir sett av arbeidsledere som kan fange opp om det er andre utfordringer de trenger å løse – og de får gitt uttrykk hva de har lyst til videre. Ikke minst: de får også verdifull arbeidserfaring.
– Vi vil følge opp og måle effekten av dette, hva som skjer videre med deltagerne i prosjektet. Her skal det oppmerksomheten rettes mot deres ressurser og muligheter, slik at vi kan jobbe med det for å komme videre, avslutter Wilkins.