– Haugenskipet er det beste navnet

Førsteamanuensis og historiker Sven G. Eliassen (67) stemmer for at Tuneskipet skal hete Haugenskipet.

Førsteamanuensis og historiker Sven G. Eliassen (67) stemmer for at Tuneskipet skal hete Haugenskipet. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– Haugenskipet er mest korrekt i historisk forstand, sier Sven G. Eliassen (67), og mener at Tuneskipet godt kan bytte navn.

DEL

– Blir det ikke hetende Haugen-skipet, er også Rolvsøy-skipet et bedre navn enn Tune-skipet, mener Eliassen.

Støtter Johansen

Historikeren, førsteamanuensisen, forfatteren og den tidligere så glødende museumsmedarbeideren støtter dermed utspillet i tirsdagens Fredriksstad Blad, der Jan-Egil Johansen i Hauge Lokalsamfunnsutvalg tar til orde for at Tune-skipet er et helt ukorrekt navn på det vikingeskipet som ble funnet ved Haugen gård i Rolvsøy i 1867.

– Jeg er ikke opptatt av å la lokal patriotisme styre meningene i denne saken, jeg er opptatt av hva som er historisk korrekt, og det korrekte i historisk forstand er at skipet ble funnet ved Haugen gård i Rolvsøy.

– Dermed burde Tuneskipet heller navngis etter gården og funnstedet, og ikke etter det store området som i sin tid var Tune sogn, sier Eliassen.

Må ligge i Rolvsøy

– Jeg har også fulgt debatten i sommer om hvorvidt en kopi av skipet bør bygges opp i Sarpsborg eller Fredrikstad, men der må jeg si at jeg er imot at et eventuelt slikt prosjekt legges til Fredrikstad, mener Sven G. Eliassen.

– I og for seg burde heller ikke et slikt prosjekt knyttes til Sarpsborg, selv om det blir riktigere. Hele vikingekulturen på 800- og 900-tallet hadde stor betydning i dette området, og hadde direkte innflytelse på grunnleggelsen av byen Borg i 1016. Uten denne kulturen ville det ikke ha eksistert noen Borg, og dermed heller ikke noe Sarpsborg. Derfor er dette en riktigere plassering.

– Men når det er sagt, synes jeg at Haugen gård i Rolvsøy må være stedet dersom en replica, eller en nøyaktig kopi, av Tuneskipet skal bygges opp, sier Sven G. Eliassen.

Les også: – Tull at Tuneskipet hører til Sarpsborg

Les også: Kopierer Tuneskipet

Artikkeltags