Det var fredag Swahn fikk telefon om en liten, hjelpeløs sel på Vaterland, ved Gamlebyen i Fredrikstad.

– Jeg jobber jo med dyr, så det kom en telefon. Det viste seg at selen hadde ligget på land på i to døgn. Den var svekket og tydelig syk. En frisk sel vil trekke til vannet, men denne lå på land og var svak, sier Swahn.

I frykt for at den skulle bli offer for løse hunder, kråker og måker, tok hun den lille selen med seg hjem.

Den var svekket og tydelig syk

– Den er nok født i mai og den skulle normalt vært sammen med sin mor ett år til, så enten har moren avvist den på grunn av sykdom eller så har det skjedd noe med henne, sier Swahn.

Les også: Lille "Candy" (5 måneder) ble kastet ut av en bil på motorveien.

Lokket med «levede fisk»

Hun rykket ut med hundebur og lokkemat.

– Selungen var tydelig avmagret, så jeg hadde med fisk som fremstod som levende da jeg holdt den med en pølseklype og ristet. Den fikk i seg fisken og vi klarte å få den inn i hundeburet og i bilen, sier dyrevennen.

Det var sei som var den store favoritten

Den vel ti kilo tunge selen ble tatt med hjem om gitt mat.

– Den er fôret med laks, torsk, sild og sei. Det var sei som var den store favoritten, og den har fått i seg i alle fall en kilo av det. I dag har den ikke fått i seg så mye. Den er tydelig syk, nyser og har sløret blikk, og vi har hatt besøk av veterinær i dag og er i gang med en penicillinkur. Jeg klarer ikke å se dyr lide og har bestemt meg for å gi den en sjanse. Så skal vi nå se hvordan den blir frem til søndag, forklarer Swahn.

Hun har vært i kontakt med både viltnemda og akvariet i Bergen for å få ekspertråd om seler. Selen er en liten Steinkobbe.

Inntil videre bor den på badet og blir stadig holdt fuktig med dusjen.

Hos Tanja har den selskap av hester, katter, hunder og kaniner.