Han er en vandrende suksesshistorie

Okkuperte skole: Joar Kaasa gjorde opprør mot bostedsløsheten på sin egen måte som rusmisbruker for snart ti år siden. Foto: Trond Thorvaldsen

Okkuperte skole: Joar Kaasa gjorde opprør mot bostedsløsheten på sin egen måte som rusmisbruker for snart ti år siden. Foto: Trond Thorvaldsen

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Joar Kaasa (42) vandret husløs omkring i rus på store deler av 2000-tallet. Han vandrer fremdeles, men nå er det for å hjelpe andre ut av misbruket.

DEL

På ett tidspunkt var han faktisk med på å okkupere gamle Seiersten skole for å få tak over hodet – 42-åringen som senere har viet livet til å hjelpe misbrukere og husløse til et bedre liv. De som samfunnet helst ikke vil vite at eksisterer.
Idag er han gift og har fast jobb som miljøarbeider hos Evangeliesenteret, der han arbeider med å avruse narkomane i hovedstaden.

Les også: Tommy og Erik lever sine liv på gaten

Uten fast bolig

– Jeg har vært i Oslo i tre og et halvt år nå. Jeg kom ut av det med livet i god behold, og utdannet meg til helsefagarbeider, sier han.
Spranget er langt tilbake til tiden da han vandret omkring i Fredrikstad i lang skinnfrakk, med en diger hund som ikke vek et sekund fra hans side og med den byråkratiske merkelappen «UFB» – uten fast bolig.
– Boligmangelen i Fredrikstad i 2005 var akutt og prekær. En kamerat av meg lot seg intervjue i avisen, med ryggen til på bildet og med et helt annet navn enn han egentlig hadde. Men jeg skjønte fort at dette ikke ville bidra til at problemene ble tatt på alvor av politikere og andre, sier Kaasa.

Les også: – De står her klokken fem om morgenen

Stilte opp selv

Dermed tok han selv affære:
– Derfor sto jeg selv frem i avisen – med fullt navn og bilde. Det ga saken troverdighet, og slik fikk vi virkelig synliggjort problemene og satt dem på dagsorden og skapt en høyst nødvendig debatt. Jeg fikk faktisk også stengt Utne Camping, sier Kaasa i dag.
Han er fremdeles svært engasjert i boligproblematikken i Fredrikstad – og er klokkeklar på hva som må gjøres:
– I stedet for å stue folk bort i en campinghytte på Utne i Sarpsborg, og regelrett kaste penger ut av vinduet ved å betale dyrt for det som kun er midlertidige boliger, må kommunen bygge noe permanent, slår han fast.
– Da kunne folk ha fått et verdig liv, og mange flere kunne faktisk ha overlevd. Det finnes ikke håpløse tilfeller, alle kan få hjelp og alle kan komme seg ut av situasjonen de er i, sier Joar Kaasa.

Les også: Vurderer depositumsløsning

– Trist og tragisk

– Det spiller ingen rolle hvor «langt nede de er» – det tar bare litt mer tid å hjelpe dem opp igjen. Det er trist og tragisk at noen mennesker går for lut og kaldt vann i Fredrikstad i 2014. Mange av disse har store, menneskelige ressurser i seg som kunne vært benyttet, sier han.
Nå utfordrer han politikerne og de bostedsløse til å møtes ansikt til ansikt i det offentlige rom.
– Snakk sammen, sier han.

Les også: Skrikende behov for kommunale boliger

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken