– Ja, det er nok en del som ikke hadde trengt å ringe legevakta, sier Liv Kristin Arnesen, stedfortredende daglig leder ved Fredrikstad og Hvaler legevakt i sommerferien. 

Ringer for en hevelse

Der er det mildt sagt hektisk nå i sommertiden. Folk ringer om bruddskader, skjelettskader, kuttskader, alkoholskader og alle andre typiske skader man pådrar seg i den varme og aktive sommertiden.

LES OGSÅ: Fanger myggen med gassmaskin

Og, altså, om stikk fra insekter. Legevakta får telefoner om både myggstikk, kleggstikk og vepsestikk. 

– Dreier det seg da om folk som får sterke allergiske reaksjoner av stikkene?

– Ikke nødvendigvis.Vi snakker vel om begge deler. Noen ringer fordi de har fått en hevelse. En del av dem som kommer med stikk, kan nok behandle stikket selv, sier Arnesen.

– Helt normalt

Hun opplyser at det er helt normalt at den kløende kulen du får etter et myggstikk blir større i begynnelsen. Det krever ikke medisinsk behandling. I verste fall litt allergimedisin.

LES OGSÅ: 566 telefoner på én helg

– Noen ganger blir hevelsen økende og det er helt normalt. Hvis du derimot får en kraftig, voldsom hevelse og blir syk, er det noe helt annet. Pusteproblemer etter et stikk, for eksempel, sier Arnesen. 

Se opp for feber og sykdomsfølelse

Hun ber også folk være på vakt hvis hevelsen fortsetter å bli verre etterhvert som dagene går, man får feber og føler seg dårlig. Men en vanlig hevelse etter et stikk, er altså ikke noe å ringe etter medisinsk ekspertise for.

LES OGSÅ: Tips: Hvordan unngå myggstikk

– Da trenger man ikke å komme hit. Da er det bare å avvente og gå på apoteket for å kjøpe noe klødempende og eventuelt allergimedisin, sier Arnesen. 

Tilløp til køer

Hun forteller at det enkelte dager nå for tiden nesten er tilløp til kø når legeakta åpner dørene klokken 15 på ettermiddagen. Hvor mange som har vært innom dørene den siste tiden, har hun ikke oversikt over.

LES OGSÅ: Slik unngår du myggen med ny app

– Men det føles nesten som om det er dobbelt så mange som ellers, sier Arnesen. Årsaken er naturlig nok at vi er mer aktive på denne årstiden enn ellers.

Drikker og skader seg

– Folk er jo mer ute på sommeren og de er mer aktive. De sykler, løper, bader og skader seg. Eller de får diaré og oppkast. Dessuten er det mye alkoholrelaterte skader i helgene, spesielt på nettene, når det er så fint vær, sier Arnesen.