«Go` vakker Anna», «Katti», «Anne», «Natalia» eller «tante Karen»?

«Thora», den relativt nye fergen bygget i Sverige, får snart selskap av nok et nybygg fra det svenske verftet.

«Thora», den relativt nye fergen bygget i Sverige, får snart selskap av nok et nybygg fra det svenske verftet. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Rådmannen ønsker å videreføre tradisjonen med å navngi fergene etter betydningsfulle kvinner i Fredrikstad.

DEL

Derfor har han i sin innstilling til kulturutvalget kommet med forslag på fem navn på byens ny ferge som skal settes i drift fra sommeren av.

Utvalget skal neste onsdag behandle forslagene som er basert på tradisjonen om å kalle opp fergene etter betydningsfulle kvinner i Fredrikstad.

Kulturutvalget kan også selv fremme forslag til navn på fergen det er snakk om.

Det er for øvrig ikke gjennomført en høringsrunde på navneforslagene. Årsaken til det er at det haster med et vedtak slik at Sjøfartsdirektoratet skal få de nødvendige papirene til registrering i god tid før sommeren.

Følgende navn foreslås på den nye byfergen:

«Go`vakker Anna»

etter Anna Backer som var en av de første kvinnelige politikerne i Fredrikstad. Backer satt i bystyret som representant for Høyre og Frisindet Venstre fra 1911 til 1913.

«Go`vakker Katti»

etter Katti Anker Møller. Sammen med politikeren Johan Castberg fikk Anker Møller gjennomført lover som kalles «de castbergske barnelover» som blant annet ga rett til økonomisk støtte til ugifte mødre i tiden rundt fødselen. Lovene ble vedtatt i 1915 og har gjort Norge til et sosialpolitisk forbilde internasjonalt.

«Go`vakker tante Karen».

Karen Bjølstad var Edvard Munchs tante. Hun var født i Fredrikstad i Storgata 26. Hun ble sentral i Munchs liv og bidro til at han ble maler.

«Go`vakker Natalia».

Natalia Bing satt i kommunestyret i tre perioder, første gang hun ble valgt inn var i 1901. Den viktigste innsatsen hun gjorde var i Fredrikstad Sanitetsforening hvor hun var leder frem til 1924.

«Go`vakker Anne».

Anne Rimmers ble dømt til døden etter en brann hos en av rådmennene i Fredrikstad i 1653. Brannen spredte seg fort og rammet den nordre delen av byen. Rimmers fikk dommen på grunnlag at hun hadde gitt uttrykk for å ha spesielle evner, ikke eksplisitt for å ha forårsaket brannen. Søsteren Marte ble anklaget for å ha visst om Annes rolle i brannen og ble dømt til å rømme byen.

Artikkeltags