Tone Andresen fra Elverum er en av dem som bruker hjelpemiddelet, kampanjen Den gule hund. Kort fortalt betyr det gule båndet hun har festet på leiebåndet til hunden sin at du ikke skal forstyrre dem.
– Vesla er en sosial og blid hund, men jeg ønsker ikke at vi skal bli forstyrret når vi er ute og trener, sier Andresen, mens den seks måneder gamle norfolkterrieren står pent ved siden av henne og logrer.
Et godt hjelpemiddel
Det kan være mange årsaker til at en hund ikke bør eller skal bli forstyrret.
Som et varsel på dette, for å informere omverdenen slik at de gir hunden litt ekstra plass eller tid til å flytte seg, settes det et gult bånd eller en gul sløyfe/rosett på leiebåndet.
– Det er nok ikke så mange som har tatt i bruk dette ennå, siden det er ganske nytt i Norge – og langt færre vet nok hva det betyr, men jeg håper det blir vanlig og mer kjent etter hvert, fordi det er et godt hjelpemiddel, sier Andresen, som bruker det gule båndet på Vesla fordi hun selv vil ha valpens hele og fulle oppmerksomhet.
– Jeg trener henne til utstilling og agility, og dermed er det viktig at vi ikke forstyrres i dette arbeidet, sier hun.
Mange ulike årsaker
Andre årsaker til at en hund skal gis litt ekstra plass kan være at den har løpetid, eller at den er syk eller under rehabilitering og dermed ikke bør komme i direkte kontakt med folk eller andre hunder.
Det kan også være fordi hunden er engstelig i kontakt med andre, eller fordi den rett og slett ikke liker nærkontakt med ukjente.
Bjørn Agnar Thobru fra Nybergsund bruker et gult bånd på sin dvergpinscher når de er ute på sosialtrening.
– Tyson er en omplasseringshund, og litt skeptisk til fremmende og nye situasjoner. Han er liten og søt, men jeg ønsker ikke at ukjente skal forstyrre treningen vår, for da kan han fort få et uønsket tilbakeslag i rehabiliteringen vi driver med, sier Thobru.
– Når du ser noen med en hund, er det uansett viktig å spørre eieren om det er greit, før du tar kontakt med hunden dens – eller før du lar din hund gå bort, legger han til.