Gå til sidens hovedinnhold

Fylkespolitikere drar hit

Artikkelen er over 10 år gammel

Skreddersydde språkkurs i Cambridge, studieopphold i Brussel og egen engelsklærer er bare noen av de romslige ordningene fylkespolitikerne har innvilget seg på skattebetalernes penger.

Politikerne selv mener ordningene-som i enkelte tilfeller har hatt totalutgifter på drøyt 60.000 kroner-er helt nødvendige for at de skal gjøre en fullgod jobb for Østfolds innbyggere.

– Riktig prioritering

– I dette tilfellet mener jeg det helt klart er riktig bruk av penger. Som folkevalgte skal vi representere fylket på best mulig måte. Det vil til syvende og sist komme innbyggerne til gode, sier Senterpartiets Per Inge Bjerknes.

Han er i dag fulltidslønnet politiker i fylkeskommunen med 683.145 kroner i året. I tillegg er han blant dem som flittigst benytter seg av politikernes spesielle ordning for studiepermisjon:
* I 2008 fikk han grønt lys for å dra på toukers engelskkurs gjennom EF corporate i Cambridge. Kurset kostet 45.000 kroner. I tillegg kom utgifter til opphold på 15.000 kroner og reiseutgifter. Regningen tok fylkeskommunen.
* Tidligere i år sa fylkeskommunens forhandlingsutvalg ja til nok et Cambridge-opphold.
* Og nå sist: I oktober fikk Bjerknes innvilget søknaden om seks ukers studiepermisjon med full lønn.

Disse ukene skal Senterparti-politikeren bruke til å fullføre en mastergrad i statsvitenskap. Samtidig vil han altså beholde sin faste årslønn på nesten 700.000 kroner.

Torp fikk egen engelsklærer

– Jeg har innsett at det er umulig å fullføre mastergraden når man sitter som politiker på fulltid. Derfor har jeg søkt om permisjon for disse ukene, forklarer Bjerknes.

Språkkursene i Englands mest prestisjefulle studieby mener han er helt nødvendige for at han skal kunne gjøre en god jobb i møte med folkevalgte og byråkrater fra andre land.

Bjerknes leder en arbeidsgruppa i det såkalte Assembly of European Regions (AER), som spesielt jobber med spørsmål knyttet til regionale flyplasser.

– Arbeidet er viktig med tanke på Moss lufthavn Rygge. AER har medlemmer fra 270 europeiske regioner, og det er viktig at jeg som arbeidsgruppens leder både gjør meg forstått på engelsk og forstår andre.

Arbeiderpartiets Inger Christin Torp har også frisket opp engelskkunnskapene på skattebetalernes penger. I motsetning til Bjerknes reiste hun ikke til Cambridge, men fikk dekket 50 timer med egen engelsklærer gjennom AOF.

Torp – som også hun har en politikerårslønn på pene 683.145 kroner i fylkeskommunen – mener spesialundervisningen var helt nødvendig for å kunne gjøre en fullgod jobb som folkevalgt.

Tre uker i Brussel

– Jeg sitter i en komité i AER hvor sakspapirer og kommunikasjon foregår på engelsk. Da strakk ikke min skoleengelsk til, forteller hun.

Partikollega Siv H. Jacobsen har akkurat hospitert tre uker i Brussel. Søknaden begrunnet hun med «nettverksbygging, research på ulike EU-program og fokus på regionale spørsmål». Østfold fylkeskommune dekket reise og opphold. Dessuten fikk hun kompensert drøyt 18.000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste.


Studier med lønn

SVs Aase B. Rennesund har også nytt godt av den romslige opplæringspotten som fylkespolitikerne har bevilget seg selv – og som i fjor var på totalt 300.000 kroner.

Rennesund har gjennomført et deltidsstudie innen helse ved Høgskolen i Vestfold. Det gjorde hun med fortsatt lønn fra fylkeskommunen.

Dessuten har også hun vært i Cambridge på skreddersydd engelskkurs.
 

Kommentarer til denne saken