-    Vi fikk reddet hyttene, men ilden var ikke mer enn 5-10 meter fra hytteveggene, sier Hans Herman Utgård til f-b.no. Ved 17-tiden rapporterer han at brannen er  noenlunde under kontroll.

 Lyngbrenningen har skjedd i området Huser/ Brattestø på Asmaløy gjennom dagen. Både  folk fra nasjonalparken, eksperter på lyngbrenning fra Vestlandet, kommunalt ansatte og tre lokale gårdbrukere var til stede. Det hele skjedde i regi av nasjonalparkforvalteren.   

FBTV: Slik så det ut da Litteraturhuset brant:

 

-    Plutselig ble det for mye vind, kombinert med høy tørr lyng. Vi hadde ikke noe annet å gjøre enn å ringe brannvesenet for hjelp, sier Utgård til f-b.no.  Han  anslår at det til sammen er svidd av  35-40 mål, men mesteparten av dette  var en kontrollert nedbrenning. Han understreker at det er brent ned lite utover området hvor det skulle være en kontrollert nedbrenning, og at  verken båter i opplag, hytter eller andre materielle verdier har   røket med.  

-    Egentlig skulle vi fortsette  i morgen, men jeg vet ikke om jeg orker mer. Planen var å brenne videre mot Pikesten fyr, sier  Utgård, som  til og med har fått svidd av øyenbrynene. Han understreker at lyngrenning er et viktig tiltak. –Dette handler om å restaurere kulturlandskapet og sørge for at ikke hele den gamle floraen forsvinner, sier han til f-b.no

Ved 17.30-tiden melder politiet at brannen er slukket.

7-8 dekar med lyng og kratt har brent. Ingen skade på person eller eiendom.